Marić: nastavi li RH s odgovornom fiskalnom politikom slijedi izlazak iz EDP-a

Slika /slike/vijesti/P-H20160712008991.jpg

Ako Hrvatska nastavi s odgovornom i transparentnom politikom izbjeći će situaciju u kojoj su se našli Portugal i Španjolska i u dogledno vrijeme izići iz postupka za korekciju proračunskog deficita (EDP), izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski ministar financija Zdravko Marić.

"Nakon dugogodišnjeg negativnog tredna rastućeg javnog duga, ove ćemo ga godine ne samo stabilizirati nego možda okrenuti u silaznu putanju. Ako Hrvatska nastavi s takvom odgovornom i transparentnom fiskalnom politikom, onda može u dogledno vrijeme, iako ne u sljedećih 12 mjeseci i ako budemo dovoljno odlučni i uspješni u provedbi ovogodišnjeg proračuna, izići iz postupka prekomjernog deficita. Onda se ne bi našli u situaciju u kojoj su danas Portugal i Španjolska", rekao je Marić, koji je sudjelovao na sastanku ministara financija zemalja članica EU-a.

Ministri financija eurozone prihvatili su u utorak službeni zaključak da Portugal i Španjolska nisu poduzele učinikovite mjere za suzbijanje prekomjernog proračunskog deficitta, čime započinje 20-dnevni roku unutar kojeg Komisija može predložiti financijske kazne.

U vezi s pokretanjem pokretanjem postupka protiv Hrvatske zbog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima, ministar Marić je najavio da će Hrvatska na vrijeme dostaviti odgovor Europskoj komisiji.

"Mi ćemo odgovoriti u skladu s rokovima, a što ćemo odgovoriti hrvatska će javnost biti pravodobno obaviještena", rekao je Marić.

Komisija je sredinom prošlog mjeseca poslala Hrvatskoj službeno pismo upozorenja zbog zakona o konverziji kradita u švicarskim francima u eure, smatrajući da je zakon o konverziji sav trošak prebacio na banke i da retroaktivna primjena ugrožava načelo pravne sigurnosti.

Pismo s formalnim upozorenjem prvi je korak koji Komisija pokreće protiv zemlje članice kada smatra da je prekršeno europsko pravo. Ako zemlja ne odgovori na to pismo ili u svom oodgovoru ne pruži zadovoljavajuće objašnjenje, Komisija poduzima drugi korak, šalje obrazloženo mišljenje. Ako ni nakon toga nema zadovoljavajućeg odgovora, Komisija se može obratiti Sudu EU-a.
Ministar Marić je ponovio da će Hrvatska poduzeti sve u okviru ustavnih ovlasti da zaštiti insterese hrvatske države, građana i poreznih obveznika.(Hina)



Pisane vijesti