Marić za HTV: Dobro je da je Moody's prepoznao naše aktivnosti, izvješće je izuzetno pozitivno

Slika /slike/Vijesti2020/VRH_3324.jpg

Na pitanje što znači da je agencija Moody's podigla kreditni rejting za jedan stupanj Zdravko Marić, ministar financija, u Dnevniku HRT-a je rekao kako je to dobra vijest.

Na pitanje što znači da je agencija Moody's podigla kreditni rejting za jedan stupanj Zdravko Marić, ministar financija, u Dnevniku HRT-a je rekao kako je to dobra vijest.

- Samo izvješće izuzetno je pozitivno, ali se ne treba stvarati euforija, govori ministar.

Naglasio je kako se radi sve što je u našoj moći da se poboljša stanje s rejting agencijama te kako prezentiramo i otvoreno govorimo s njima.

Ministar je rekao kako je dobro da je i u ovakvim okolnostima Moody's prepoznao naše aktivnosti. Kažu da smo uspjeli sačuvati zaposlenost s datim mjerama.

- Unatoč što ove godine raste javni dug i deficit, oni, kao i mi očekuju od nas stopu rasta, odnosno proračunski deficit u razumnim okvirima, rekao je ministar.

Moody's kao ključan razlog za reviziju navodi to kako zemlja ulazi u kritičnu fazu pristupanja europodručju. Najveći izazov bit će zadržati deficit na razini manjoj od 3 posto.

Na pitanje možemo li ispuniti taj kriterij s obzirom na pandemiju, ministar je rekao kako možemo, a to smo pokazali i proteklih godina.

Istaknuo je kako dugovi u zdravstvu unatoč svim naporima Vlade rastu.

Jučer  je obavljen još jedan krug razgovora s predstavnicima javnih i državnih službi. Početkom iduće godine povećat će se osnovica plaće za 4 posto, tu je i božićnica od tisuću i pol kuna, u proračunu za iduću godinu za to treba osigurati još milijardu i 200 milijuna kuna. Na pitanje koliko će zbog toga rasti rashodi ministar je rekao kako je Božićnica osigurana, a za drugu godinu će se naći način.

- Vlada je spremna honorirati zdravstvenim radnicima ono što rade. U mandatu ove Vlade gotovo im je 20 posto povećana osnovica plaća, rekao je.

Što se tiče porezne reforme, ministar je rekao kako će rasterećenje najviše osjetiti oni koji plaćaju porez na dohodak.

- Što se tiče kritika oporbe, bila je to konstruktivna rasprava i uživao sam u njoj, rekao je ministar Marić.(HRT/Vlada)

Moody's podigao rejting Hrvatske, ističe ulazak u ERM II

Pisane vijesti