Marić: Zemlje EU-a i dalje bez dogovora o oporezivanju multinacionalki, Hrvatska za kvalitetno i kompromisno rješenje

Slika /slike/Vijesti2022/ecofin.png

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić kazao je kako se zemlje članice EU-a ni danas nisu dogovorile o minimalnoj razini oporezivanja multinacionalnih kompanija, te da će trebati još jedan ili nekoliko pokušaja da se taj dogovor postigne

Marić je to izjavio u Luxembourgu gdje je održan sastanak Vijeća EU-a za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN).
 
"I treći pokušaj da se postigne opći pristup po pitanju minimalne razine oporezivanja multinacionalnih kompanija nije uspio. Očito ćemo trebati još jedan ili nekoliko pokušaja. Vidjet ćemo, ali još uvijek nismo postigli taj opći pristup", kazao je Marić.
 
Hrvatska je, kako je rekao, od početka bila vrlo konstruktivna te je po oba prijedloga, kako je preložio OECD (Vijeća Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj), bila za kvalitetno i kompromisno rješenje koje će između ostalog značiti i bržu i efikasniju implementaciju.
 
"Vidjet ćemo kako će i neke druge zemlje reagirati na tu temu i nadamo se da ćemo u idućim susretima doći i do tog dogovora", kazao je Marić.
 
Najveći dio rasprave o situaciji u Ukrajini
 
Marić je rekao i kako je najveći dio današnje rasprave bio vezan uz situaciju u Ukrajini - o dosadašnjoj provedbi sankcija prema Rusiji i najavi rasprave o potencijalno novim sankcijama.
 
Razgovaralo se i o situaciji s izbjeglicama - kako ih zbrinuti i olakšati pojedinim zemljama koje su više izložene izbjegličkom valu.
 
Sastanku se, kako je kazao, video vezom priključio ukrajinski ministar financija Sergij Marčenko koji je podijelio zadnje informacije i vijesti o situaciji u toj zemlji.
 
"Slušajući njegove riječi danas, mogu reći kako ima jako puno poveznica i paralela s Domovinskim ratom početkom 90-tih kada ste s jedne strane svjedoci svakodnevnih gubitaka ljudskih života, groznih razaranja i velike materijalne štete, a u isto vrijeme posljedično vezanih gospodarskih aktivnosti, zaustavljanja proizvodnih aktivnosti, pada prihoda i BDP-a", rekao je Marić.
 
Ministri i o cijeni energenata te o novoj financijskoj arhitekturi EIB-a i EBRD-a
 
Ministri su po njegovim riječima razgovarali i o cijeni energenata te su se složili kako je potrebno činiti sve kako bi se ovisnost o energentima iz Rusije smanjila.
 
Zadnja tema sastanka, kako je kazao, je bila nova financijska arhitektura ključnih, vodećih financijskih institucija EU, prije svega EIB-a i EBRD-a.
 
Na tom polju smo napravili određene iskorake ali trebalo bi nastaviti raditi i isprofilirati te dvije financijske institucije ali ono što je važnije ulogu EU ne samo na prostoru EU nego i globalno, izvijestio je Marić. (Hina/Vlada)

Pisane vijesti