Sastanak vijeća ministara ekonomije i financija država članica EU

Slika /slike/vijesti/ecofin.jpg

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić sudjelovao je na sastanku Vijeća EU za ekonomske i financijske poslove (engl. Economic and Financial Affairs Council, ECOFIN), 5. travnja 2022. godine u Luxembourgu.

Uoči sastanka ECOFIN-a, 4. travnja 2022. , održan je sastanak Euroskupine u formatu bankovne unije na kojem su svoja izvješća dali Europska središnja banka i Jedinstveni sanacijski odbor.
 
Neposredno prije sastanka ECOFIN-a, održan je radni doručak s fokusom na raspravu o situaciji u Ukrajini. U tom pogledu, ministri su razmijenili najnovije informacije o sankcijama, njihovoj provedbi i koordinaciji između institucija EU, država članica i globalnih partnera, prvenstveno SAD-a, te raspravili pitanje vezano uz zahtjev Rusije za plaćanje plina u rubljima. Na kraju radnog doručka, ministri su sagledali načine kako dodatno pomoći izbjeglicama iz Ukrajine koje pristižu u države članice EU-a. Ministri su posebno naglasili važnost nastavka međusobne koordinacije i suradnje na ekonomskim i socijalnim pitanjima ove krize. COREPER će 6. travnja ispitati novi paket sankcija koji su pripremile Europska komisija i Europska služba za vanjsko djelovanje.
 
U nezakonodavnom dijelu, održana je rasprava o makroekonomskim učincima ukrajinske krize, s fokusom na povećane cijene energenata i inflaciju te sljedeće korake koje je potrebno poduzeti uzimajući u obzir i protumjere od strane Rusije. Sastanku se putem video veze priključio i ministar financija Ukrajine Serhii Marchenko.
 
Francusko predsjedništvo Vijeća EU i Europska komisija su, zatim, izvijestili ministre o Europskoj financijskoj arhitekturi za razvoj, koja za cilj ima unaprjeđenje razvojnih aktivnosti, učinkovito korištenje financijskih instrumenata te povećanje vidljivosti EU-a u svijetu, slijedom čega je održana kraća rasprava s fokusom na djelovanje EBRD-a i EIB-a u Ukrajini.
 
U nastavku, usvojene su zajedničke poruke EU-a za sastanak ministara financija i guvernera središnjih banaka G20 koji će se održati ovoga mjeseca, te usvajanje izjave za Međunarodni monetarni i financijski odbor. Ministri su se također obvezali da će imati usko koordinirane stavove prema Rusiji u tijelima G20 i međunarodnim financijskim institucijama.
 
U zakonodavnom dijelu, održana je rasprava o Prijedlogu direktive o osiguravanju globalne minimalne razine oporezivanja za multinacionalne skupine u EU koja nije rezultirala postizanjem konačnog dogovora o prijedlogu.


Pisane vijesti