Ministar financija, dr.sc. Marko Primorac primio je u radni posjet gđu. Sigrid Kaag potpredsjednicu Vlade i ministricu financija Kraljevine Nizozemske

  • Slika /slike/Vijesti2022/2deo/IMG-20221129-WA0004.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministar financija, dr.sc. Marko Primorac primio je u radni posjet gđu. Sigrid Kaag potpredsjednicu Vlade i ministricu financija Kraljevine Nizozemske.

Delegacija sastavljena od visokih predstavnika nizozemskog Ministarstva financija i Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske, predvođena gđom Sigrid Kaag, potpredsjednicom Vlade i ministricom financija je službeno posjetila Hrvatsku.
 
Svrha posjeta nizozemske delegacije je razmjena mišljenja o aktualnoj suradnji i temama, te mogućnostima daljnjeg jačanja međusobnih odnosa u kontekstu 30-godišnje suradnje koju dvije države obilježavaju ove godine.
 
Naglašeni su odlični odnosi između dvije države, posebice bliska suradnja u okviru međunarodnih financijskih institucija, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, u kojima Nizozemska i Hrvatska dijele zajedničku konstituencu, a usko surađuju na brojnim temama u okviru bilateralnih programa suradnje.
 
Potpredsjednica Kaag je posebno istaknula i pohvalila odlične gospodarske rezultate Vlade RH i postignute reformske iskorake naročito u kontekstu provedbe Plana oporavka i otpornosti te procesa uvođenja eura. Ministar Primorac se zahvalio potpredsjednici Kaag te upoznao delegaciju s trenutnim statusom procesa uvođenja eura i aktivnostima koja slijede u narednim tjednima do pristupanja Hrvatske europodručju. Potpredsjednica Kaag je čestitala na uspješnom ispunjenju svih kriterija za ulazak Hrvatske u europodručje, te je izrazila punu podršku nizozemske Vlade navedenom procesu kao i punopravnom članstvu Republike Hrvatske u OECD-u.
 
Razmijenjena su mišljenja vezano uz temu održivog financiranja te važnosti međunarodne suradnje i uloge financijskih institucija u usmjeravanju financiranja za održivu ekonomiju. Također, raspravljene su glavne poruke Komunikacije Europske komisije kojom se pokreću rasprave za reformu  EU okvira za ekonomsko upravljanje, a kojima bi se fiskalno upravljanje trebalo prilagoditi izazovima u narednom razdoblju. Dvije delegacije su razmijenile mišljenja o aktualnostima i mjerama za rješavanje energetske krize i rastuće inflacije.
 
Tijekom sastanka potpisan je Memorandum o razumijevanju i tehničkoj pomoći između Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske kao nastavak dugogodišnje uspješne suradnje. U okviru navedenog memoranduma nizozemski i hrvatski stručnjaci će, kao i do sada, provoditi brojne aktivnosti i razmjenjivati iskustva te dobre prakse iz područja financija.

Stranica