Ministar Linić: Smisao Zakona o financijskom poslovanju je čuvanje radnih mjesta i imovine

Slika /slike/vijesti/prezentacija_zakona_o_financijskom_poslovanju_i_predstecajnoj_nagodbi_articleimage.jpg

Ministri financija i pravosuđa Slavko Linić i Orsat Miljenić danas su u Banskim dvorima održali konferenciju za novinare na kojoj su predstavili Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Nacrt prijedloga zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi

 

Obraćajući se novinarima, ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je da efikasnost stečajnog postupka u Hrvatskoj nije zadovoljavajuća. Objasnio je da je smisao ovog zakona pružanje mogućnosti za dobrovoljno postupanje prije eventualnog stečajnog postupka, kako bi se poslovnim subjektima koji se nađu u problemima dala prilika da se spase i da postignu dogovor. Nakon ovog postupka, postoje dvije solucije, ili je poslovni subjekt spašen i nastavlja s poslovanjem ili ide u stečaj, no u ovom slučaju to neće biti stečaj s mogućnošću restrukturiranja koji dugo traje nego će voditi rješavanju svih imovinskih pitanja vezanih uz određeni poslovni subjekt i zapravo ići prema likvidaciji subjekta. Ministar Miljenić najavio je i Zakon o stečaju koji će biti komplementaran sa Zakonom o financijskom poslovanju.

Prema riječima ministra financija, Slavka Linića, Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi strogo definira rokove plaćanja te postupak nagodbe u slučaju insolventnosti poslovnih subjekata. Nakon isteka 30, odnosno 60 dana, koliko iznosi rok plaćanja između poduzetnika i države, odnosno, poduzetnika i poduzetnika, slijedi rok od 30 dana u kojem se uprava treba dogovoriti s vjerovnicima. Ako u tome ne uspije, dužna je predložiti otvaranje postupka predstečajne nagodbe, koja će biti vođena kao upravni postupak, a mora je potvrditi trgovački sud. Nagodba mora biti dovršena u 120 dana, u suprotnom tvrtka ide u stečaj bez preustroja, kazao je ministar Linić. Mi inzistiramo na odgovornosti odgovornih i pravnih osoba, dodao je ministar financija istaknuvši kako je smisao ovog Zakona čuvanje radnih mjesta i imovine.

Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi

Prezentacija Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi

Audiozapis prezentacije Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi minstra Linića i ministra Orsata Miljenića

Odgovori ministara na novinarska pitanja



Pisane vijesti