Ministar Marić na sastanku Ecofina

Slika /slike/vijesti/image2a.jpg

Ministar financija Zdravko Marić sudjelovao je na sastanku Vijeća ministara EU za ekonomske i financijske poslove (the Economic and Financial Affairs Council, ECOFIN) u Luxembourgu.

U zakonodavnom dijelu sastanka ECOFIN-a, estonsko predsjedništvo (EE PRES) izvijestilo je ministre o trenutnom stanju zakonodavnih prijedloga u području financijskih usluga. EK je po prvi puta predstavio i prijedlog o konačnom sustavu PDV-a, koji je objavljen 4. listopada 2017.
 

U okviru nezakonodavnih aktivnosti, ministri su razmijenili mišljenja i stečena iskustva vezano uz provedeni ciklus Europskog semestra u 2017. Usvojili su prijedlog glavnih poruka Europske unije za sastanak skupine G20 i izjave za Međunarodni monetarni i financijski odbor. Usvojen je zaključak Vijeća o financiranju klimatskih promjena kojima se potvrđuje potpora za provedbu Pariškog sporazuma, zajedno s programom za održivi razvoj do 2030., a kako bi financiranje bilo u skladu s ciljevima smanjenja emisija stakleničkih plinova.

U sklopu ostalih tema, EK je održao prezentaciju o pravednom i učinkovitom poreznom sustavu Europske unije za Jedinstveno digitalno tržište, a EE PRES je izvijestio o zaključcima sastanka na vrhu - Digitalnog Summita, održanog u Tallinnu, 28. i 29. rujna ove godine.

Na današnjem sastanku Vijeća ECOFIN, njemački ministar financija Wolfgang Schauble oprostio se i zahvalio kolegama na osmogodišnjoj suradnji budući da preuzima dužnost predsjednika Bundestaga.



Pisane vijesti