Ministar Primorac na Godišnjoj skupštini guvernera IDBG-a

  • Slika /slike/Vijesti2024/2dio/delegacija.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Hrvatsko izaslanstvo predvođeno ministrom financija Markom Primorcem, koji je i guverner Grupacije Inter-američke banke za razvoj (IDBG), sudjeluje na Godišnjoj skupštini te Banke.

Hrvatsko izaslanstvo predvođeno ministrom financija Markom Primorcem, koji je i guverner Grupacije Inter-američke banke za razvoj (IDBG), sudjeluje na Godišnjoj skupštini te Banke koja se održava od 7. do 10. ožujka 2024. godine u Punta Cani, Dominikanska Republika.


U sklopu Godišnje skupštine, ministar Primorac održao je sastanak s predsjednikom Banke Ilanom Goldfajnom. Na sastanku je naglašena ključna uloga IDB-a u regiji Latinske Amerike i Kariba. Ministar Primorac uputio je čestitke predsjedniku Goldfajnu na poticanju nove kulture suradnje unutar Banke te je pohvalio brzi odgovor na zahtjeve guvernera iz Paname, što je rezultiralo novom Institucionalnom strategijom IDB Grupe.
 
Ministar Primorac i predsjednik Goldfajn razgovarali su o trenutačnoj makroekonomskoj situaciji. Hrvatska, među najbrže rastućim ekonomijama Europske unije, očekuje daljnji rast, smanjenje javnog duga i povoljan kreditni rejting. Adresirajući izazove s kojima se suočava regija Latinske Amerike i Kariba, ministar Primorac potvrdio je podršku Hrvatske, uključujući i kroz EXPLEARN mehanizam čiji je cilj unapređenje kvalitete obrazovanja u navedenoj regiji, podržavajući zemlje u osmišljavanju i provođenju politike cjelodnevnog učenja. Predsjednik Goldfajn zahvalio je ministru Primorcu na izvrsnoj suradnji i podršci Hrvatske održivom razvoju regije Latinske Amerike i Kariba.
 
Ministar Primorac održao je sastanak s izvršnim direktorom IDB-a Takashi Hanajirijem ističući dosadašnju iznimno uspješnu suradnju u našoj konstituenci. Ministar je informirao izvršnog direktora Hanajirija o prioritetima Hrvatske u Latinskoj Americi i Karibima te o aktivnostima u sklopu EXPLEARN mehanizma. Tijekom razgovora, posebna pažnja posvećena je podršci IDB-a za oporavak regije, istaknuvši ključne prioritete poput rodne ravnopravnosti, suočavanja s klimatskim promjenama te jačanja institucionalnih kapaciteta. Izvršni direktor Hanajiri je detaljno informirao hrvatsko izaslanstvo o planiranim aktivnostima Banke u predstojećem razdoblju te iskazao snažnu podršku Hrvatskoj u procesu pristupanja OECD-u.
 
Također, ministar se sastao s ministrom financija Argentine Luisom Caputom. Raspravljalo se o gospodarskim dostignućima Hrvatske, stabilnim fiskalnim politikama i mogućnostima za povećanu suradnju, posebno u područjima tehnologije, turizma i izvoza putem luka. Oba su ministra izrazila zadovoljstvo trenutačnim partnerstvima, iako je istaknuta odsutnost Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Sastanak je također obuhvatio inicijative u sklopu EXPLEARN mehanizma i napredak obiju država prema članstvu u OECD-u. Sastanak je zaključen i obostranom željom za jačanjem gospodarske suradnje.
 
U sklopu Godišnje skupštine IDBG-a, ministar Primorac sudjelovao je i na radnom ručku povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena. Raspravljalo se o načinima implementacije rješenja koja će poboljšati razvojni učinak Banke kroz ravnopravnost spolova na upravljačkim pozicijama. U cilju unapređenja položaja žena u radnom okruženju, dogovorene su konkretne aktivnosti koje su sadržane u zajedničkoj Izjavi, a koju su guverneri IDBG-a prihvatili na ovom svečanom događaju.
 
Ministar Primorac je također uputio čestitke povodom Međunarodnog dana žena, naglašavajući važnost zajedničkog djelovanja prema ostvarivanju jednakih prilika u svim sferama društva.
 
U naredna dva dana, ministar Primorac sudjelovati će na sastancima Odbora guvernera, sastanku Konstituence čija je članica Hrvatska te će održati bilateralni sastanak s predstavnicima Ministarstva financija Brazila.
 
Inter-američka razvojna banka osnovana je 1959. godine i vodeća je razvojna banka u pružanju dugoročnog financiranja s ciljem gospodarskog, društvenog i institucionalnog razvoja Latinske Amerike i Kariba. Hrvatska je članica IDB-a od 1993. godine, a Inter-američke investicijske korporacije od 2019. godine.
 


Pisane vijesti