Obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca od 18. do 24. ožujka 2024.

Slika /slike/Vijesti2024/2dio/gmw-logo.png

Hrvatska, predvođena Ministarstvom financija, kao nacionalnim koordinatorom naše zemlje u području financijskog opismenjavanja, i ove se godine aktivno uključuje u globalne inicijative obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca.

Ovogodišnji slogan Svjetskog tjedna novca glasi „Zaštiti svoj novac, osiguraj svoju budućnost“, dok se Europski tjedan novca obilježava pod sloganom „Desetljeće jačanja europskog financijskog obrazovanja: Što dalje?“.
 
U razdoblju od 18. do 24. ožujka 2024. godine mnogobrojnim aktivnostima će se i,  na nacionalnoj razini, obilježiti Svjetski i Europski tjedan novca, kako bi se dodatno podigla svijest o važnosti financijske pismenosti i osnaživanju pojedinaca sa svrhom boljeg upravljanja svojim financijama za sigurniju budućnost.
 
Cilj je potaknuti građane, a osobito mlade, na aktivno promišljanje o upravljanju svojim financijama kroz različite aktivnosti, kao što su radionice, seminari, konferencije, webinari, edukativne igre i dijeljenje iskustava.
 
Aktivnosti počinju već 15. ožujka 2024. održavanjem Stručnog skupa za odgojno-obrazovne djelatnike pod nazivom „Zaštiti svoj novac, osiguraj svoju budućnost“, kojega zajednički organiziraju Ministarstvo financija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje. 
 
Konferencija „Štedi, uloži i život posloži“
 
U ponedjeljak 18. ožujka 2024. obilježit će se početak ovogodišnjeg Svjetskog i Europskog tjedna novca konferencijom pod nazivom „Štedi, uloži i život posloži!“, u organizaciji Ministarstva financija. Konferencija će se održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a namijenjena je srednjoškolcima i studentima.
 
Sudionici konferencije iznijet će kako je financijska pismenost utjecala na njihove poslovne puteve, a kroz Malu školu investiranja, kviz znanja i sajam financijske pismenosti svim sudionicima će se na jednostavan i razumljiv način pokušati dodatno približiti teme financijske pismenosti. Fokus će biti usmjeren na važnost razvijanja dobrih financijskih navika, planiranje za budućnost i razumijevanje ulaganja. S obzirom na široko rasprostranjenu digitalizaciju i rizike od cyber prijetnji, u ovogodišnjem Tjednu novca naglasak će biti i na financijskim prijevarama.
 
Financijska pismenost
 
Prošlogodišnje istraživanje Eurobarometra među građanima Europske unije pokazuje različite razine znanja i ponašanja vezanih uz financije, a koji zajedno predstavljaju pokazatelje financijske pismenosti. Prema rezultatima istraživanja 18% ispitanika ima visoku razinu financijske pismenosti, 64% ispitanika ima srednju razinu, a 18% ispitanika nisku razinu financijske pismenosti. Također, ističu se značajne varijacije u razinama financijske pismenosti među različitim državama članicama te potreba za usmjeravanjem financijske edukacije prema osjetljivim skupinama poput žena, mladih te osoba s nižim primanjima i nižim obrazovanjem.
 
U izvještaju Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), pod nazivom „Međunarodno ispitivanje financijske pismenosti odraslih“ (engl. OECD/INFE 2023 international survey of adult financial literacy) hrvatski građani ostvarili su odlične rezultate vezano za ukupnu financijsku pismenost. Istraživanje je provedeno tijekom 2022. i 2023. godine u 39 zemalja, uključujući i 20 zemalja članica OECD-a, na gotovo 69.000 ispitanika u dobi od 18 do 79 godina. Rezultati za Hrvatsku temelje se na istraživanju koje su provele Hrvatska narodna banka i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga. Hrvatski građani ostvarili su ukupni rezultat financijske pismenosti od 62%, odnosno u prosjeku su građani ostvarili 62 od 100 mogućih bodova. Hrvatska je najbolje rezultate ostvarila u kategoriji financijskog znanja (70%), što je za tri postotna boda bolje od prosjeka zemalja OECD-a (67%). 
 
Anketno istraživanje srednjoškolaca iz 2022. godine, provedeno od strane Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, ukazuje na potrebu za poboljšanjem financijske pismenosti među mladima, ističući važnost veće integracije financijskog obrazovanja u obrazovni sustav kako bi se mladima pružile vještine potrebne za upravljanje financijama u svakodnevnom životu.
 
U  Hrvatskoj u ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog i Europskog tjedna novca  sudjelovat će i članovi Operativne radne grupe za praćenje provedbe mjera i aktivnosti definiranih Akcijskim planom za unaprjeđenje financijske pismenosti potrošača, koje koordinira Ministarstvo financija, i to: Ministarstvo financijaPorezna uprava - Središnji uredMinistarstvo znanosti i obrazovanjaMinistarstvo gospodarstva i održivog razvojaAgencija za odgoj i obrazovanjeAgencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Hrvatska agencija za nadzor financijskih uslugaFinancijska agencijaHrvatska narodna bankaHrvatski ured za osiguranjeŠtedopis, Institut za financijsko obrazovanje ZagrebHrvatski institut za financijsku edukaciju,
CFA udruga HrvatskaHrvatska udruga kreditnih unijaEkonomski fakultet - ZagrebHrvatska udruga banakaHrvatska gospodarska komoraHrvatska obrtnička komora i Zagrebačka burza d.d.
 
Ministarstvo financija i ovim putem poziva sve građane, a posebno odgojno-obrazovne djelatnike, djecu i mlade da se aktivno uključe u obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog i Europskog tjedna novca te iskoriste priliku za osobni razvoj i na taj način doprinesu izgradnji jačeg i financijski obrazovanijeg društva.

PROGRAM - Stručni skup 15.3. 2024.

PROGRAM - Štedi, uloži i život posloži 18. 3. 2024.
 


Pisane vijesti