Ministar Primorac sastao se s potpredsjednicom EiB-a Czerwińskom

  • Slika /slike/Vijesti2022/IMG-20221003-WA0016.jpg
  • Slika

Ministar financija Marko Primorac danas se u Luxembourgu sastao s potpredsjednicom Europske investicijske banke (EIB) Teresom Czerwińskom, gdje sudjeluje na sastanku ministara financija i gospodarstva ECOFIN i Euroskupine.

Tijekom sastanka istaknuta je dosadašnja dugogodišnja uspješna suradnja Republike Hrvatske i EIB-a. Od početka suradnje s EIB-om, Banka je uložila ukupno 6,7 milijardi eura u projekte u javnom i privatnom sektoru u RH. Ministar Primorac se zahvalio EIB-u na podršci posebice tijekom COVID-19 pandemije te pruženoj pomoći u obnovi od potresa.
 
Na sastanku se razgovaralo o trenutnim gospodarskim izazovima te budućoj suradnji. Ministar Primorac je istaknuo ključnu ulogu EIB-a u razvoju privatnog sektora kako u EU tako i u RH te iskazao želju za nastavkom iste, poglavito kroz daljnju podršku malim i srednjim poduzećima posebice kroz instrument InvestEU te kroz nastavak odlične suradnje s HBOR-om. Također je naglašena EIB-ova uloga klimatske banke i financiranja razvoja i korištenja obnovljivih izvora energije.
 
Zaključno, ministar Primorac je naglasio važnost snažnog EIB-ovog ureda u Hrvatskoj te zahvalio na njegovom angažmanu i odličnoj suradnji. Ujedno je pozvao potpredsjednicu Czerwińsku u skori posjet Hrvatskoj.


Pisane vijesti