Ministar Primorac sastao se s visokim predstavnicima Svjetske banke u Washingtonu

  • Slika /slike/Vijesti2024/2dio/image0.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar financija Marko Primorac danas se sastao s potpredsjednicom Svjetske banke za Europu i središnju Aziju Antonellom Bassani,  novim izvršnim direktorom Svjetske banke Eugeneom Rhuggenaathom i direktoricom Svjetske banke za Europsku uniju za Europu i središnju Aziju Marinom Wes, u okviru Proljetne skupštine Grupacije Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu.

Ministar Primorac istaknuo je potpredsjednici Bassani zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Bankom te je pohvalio dugogodišnji i sveobuhvatni angažman iste u Hrvatskoj. Razgovaralo se o postojećem aktivnom portfelju projekata i o budućim aktivnostima, u kontekstu pokretanja razgovora o novom petogodišnjem okviru suradnje Hrvatske i Banke. Pozdravljena je i aktivna uloga Banke u kontekstu kontinuiranog pružanja savjetodavnih usluga koje rezultiraju visokokvalitetnim analitičkim podlogama za donošenje važnih nacionalnih strategija i provedbu reformi. Na sastanku su također razmijenjena mišljenja o trenutnoj globalnoj situaciji i ekonomskim izazovima te odgovoru Banke na iste.
 
Također, ministar Primorac upoznao je novog izvršnog direktora Rhuggenaatha s aktualnom makroekonomskom situacijom u Hrvatskoj, očekivanjima i prognozama, te korištenjem EU sredstava i procedurom pristupanja Hrvatske OECD-u. Ministar Primorac zahvalio je Rhuggenaathu na podršci i predstavljanju Hrvatske u Banci.
 
Potpredsjednica Bassani i izvršni direktor Rhuggenaath pohvalili su reformske napore Vlade, te postignuća i dobre rezultate fiskalne politike. Informirali su hrvatsko izaslanstvo o planiranim aktivnostima Banke u predstojećem razdoblju, kao odgovor na globalnu krizu, klimatske promjene i zahtjeve digitalne transformacije.
 
S direktoricom Svjetske banke za Europsku uniju za Europu i središnju Aziju Marinom Wes razgovaralo se detaljnije o aktivnom portfelju projekata i o planiranim budućim aktivnostima.
 
Postojeći program Svjetske banke u Hrvatskoj usmjeren je na obnovu nakon potresa i jačanje pripravnosti javnog zdravstva, podršku oporavku privatnog sektora od utjecaja pandemije COVID-19, pravosuđe, inovacije, poslovno okruženje, obrazovanje, znanost i tehnologiju. Također, Svjetska banka pruža značajnu podršku u vidu  tehničke pomoći i savjetodavnih usluga u raznim područjima.
 
Suradnja Hrvatske sa Svjetskom bankom započela je 1993. godine. Od tada pa do danas, ova međunarodna financijska institucija pružila je putem zajmova podršku za javni sektor vrijednu oko 3,83 milijarde eura, a putem darovnica u vrijednosti oko 63,9 milijuna eura.


Pisane vijesti