Ministar Primorac sastao se s visokim predstavnicima Svjetske banke

  • Slika /slike/Vijesti2022/20221013_A.B.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministar financija Marko Primorac danas se u Washingtonu sastao s Annom Bjerde, potpredsjednicom Svjetske banke za Europu i Centralnu Aziju, te s Koenom Davidseom, izvršnim direktorom Svjetske banke.

Ministar Primorac i potpredsjednica Bjerde iskazali su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te razgovarali o budućim aktivnostima u sklopu postojeće strategije suradnje, posebice novim projektima u sektoru inovacija, istraživanja i razvoja, ali i pravosuđa te područja decentralizacije i regionalnog razvoja. Pozdravljena je i spremnost Banke da i u nadolazećem razdoblju nastavi pružati podršku putem svojih savjetodavnih usluga kao vrlo korisnim instrumentom za pristup najboljim svjetskim praksama. Na sastanku su također razmijenjena mišljenja o trenutnoj globalnoj situaciji i ekonomskim izazovima i odgovoru Banke na iste.
 
Nadalje, ministar Primorac i izvršni direktor Davidse pozdravili su dosadašnju uspješnu suradnju. Ministar je zahvalio izvršnom direktoru na dosadašnjoj podršci i predstavljanju Hrvatske te  čestitao na novom mandatu. Ministar Primorac upoznao je izvršnog direktora s makroekonomskom situacijom u Hrvatskoj, očekivanjima i prognozama, a osvrnuli su se i na EU inicijative te globalne gospodarske trendove. Izvršni direktor Davidse informirao je hrvatsko izaslanstvo o planiranim aktivnostima Banke u predstojećem razdoblju, kao odgovor na globalnu krizu.
 
Postojeći program Svjetske banke u RH usmjeren je na obnovu nakon potresa, podršku oporavku privatnog sektora od utjecaja pandemije COVID-19, pravosuđe, promet, inovacije, poslovno okruženje, zemljišnoknjižni sustav, obrazovanje, znanost i tehnologiju. Također, Svjetska banka pruža značajnu podršku i u vidu  tehničke pomoći i savjetodavnih usluga u raznim područjima.
 
Suradnja Republike Hrvatske sa Svjetskom bankom započela je 1993. godine. Od tada pa do danas, ova međunarodna financijska institucija pružila je putem zajmova podršku za javni sektor vrijednu oko 3,78 milijardi eura, te putem darovnica u vrijednosti oko 69,11 milijuna eura.


Pisane vijesti