Ministar Primorac sudjelovao na Forumu UN-a „Financiranje za razvoj“

  • Slika /slike/Vijesti2024/3 dio/ministar 3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Izaslanstvo Ministarstva financija, predvođeno ministrom financija Markom Primorcem, sudjelovalo je na Forumu „Financiranje za razvoj“ Gospodarskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda (UN Econimic and Social Council - ECOSOC) koji se održava od 22. do 25. travnja 2024. u New Yorku.

Na Forumu sudjeluju države članice i multilateralne organizacije s ciljem rješavanja problema izazova i prioriteta financiranja održivog razvoja. Ovogodišnji Forum pokretač je pripremnog procesa 4. međunarodne konferencije.
 
Ministar Primorac je na Forumu za vrijeme opće rasprave dao izjavu vezanu uz financiranje održivog razvoja. Istaknuo je da je financiranje za razvoj ključno za postizanje Agende 2030 i njenih Ciljeva održivog razvoja. Naglasio je da Četvrta konferencija o financiranju za razvoj 2025. (FfD4) predstavlja jedinstvenu priliku u sadašnjoj geopolitičkoj situaciji za usklađivanje rješenja koja će doprinijeti ostvarenju Agende 2030. To zahtijeva suradnju između Ujedinjenih naroda i međunarodnih financijskih institucija, posebno Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Važno je usvojiti sveobuhvatan pristup financiranju za razvoj, uzimajući u obzir povezanost ciljeva održivog razvoja, ljudskih prava te potrebu za reformom trenutne međunarodne arhitekture.
 
Državni tajnik Davor Zoričić sudjelovao je na panel raspravi „Domaća javna sredstva.“ Istaknuo je važnost kontinuirane evolucije i prilagodbe hrvatskog poreznog sustava u odgovoru na globalne ekonomske izazove i promjene u društvu. Kroz godine, Hrvatska je odredila prioritete porezne reforme s ciljem poboljšanja pravednosti, učinkovitosti i usklađenosti unutar našeg poreznog okvira. Ove reforme nisu samo o generiranju prihoda, već i o poticanju gospodarskog rasta, osiguranju društvene pravednosti te podršci održivom razvoju. Jedan od ključnih aspekata hrvatskog poreznog sustava je usklađenost s direktivama Europske unije i međunarodnim standardima. Kao članica EU-a, Hrvatska se pridržava europskih poreznih propisa i aktivno sudjeluje u međunarodnim naporima za borbu protiv utaje poreza, unapređenju transparentnosti te promicanju pravednih poreznih praksi. Posljednjih godina, Hrvatska je usmjerena na pojednostavljenje poreznih postupaka, smanjenje poreznih opterećenja te poboljšanje usluga za porezne obveznike kroz digitalizaciju i modernizaciju porezne uprave. Naše porezne politike teže postizanju ravnoteže između generiranja potrebnih prihoda za javne usluge te pružanja poticaja za investicije, inovacije i stvaranje radnih mjesta.
 
Nastavno na održanu Proljetnu skupštinu Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, ministar Primorac s izaslanstvom razmijenio je mišljenja o financiranju održivog razvoja s kolegama i predstavnicima privatnog sektora.
 


Pisane vijesti