Ministar Primorac u radnom posjetu talijanskom ministru gospodarstva i financija Giorgettiu

  • Slika /slike/Vijesti2023/3dio/23Giorgetti1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar financija Marko Primorac sastao se danas u Rimu s talijanskim ministrom financija Giancarlom Giorgettiem. Bilateralni sastanak dvaju ministara nastavak je uspješnih razgovora i suradnje nakon posjeta ministra Giorgettia Zagrebu, u lipnju ove godine.

Hrvatska i Italija tradicionalno ostvaruju kvalitetne i izuzetno uspješne odnose u svim segmentima suradnje. Posebno se to odnosi na intenzivnu gospodarsku suradnju, a u posljednjih nekoliko godina bilježi se izrazit rast i uzlet u odnosima. U prilog tome govori i činjenica da je Italija postala naš prvi vanjskotrgovinski partner, a Hrvatska je značajna destinacija za ulaganja talijanskih investitora. 

Velik dio talijanskih ulaganja do sada odnosi se na financijski sektor i bankarstvo, o čemu su ministri Primorac i Giorgetti razmijenili mišljenja i razgovarali o pozitivnim učincima uvođenja eura u pogledu eliminacije valutnog rizika i rasta kamatnih stopa. Kao članice Europske unije, Hrvatska i Italija aktivno sudjeluju u europskim politikama i inicijativama, a ministri su se složili da kroz usklađivanja zajedničkih stajališta o ključnim pitanjima, suradnja dviju država može ostvariti još intenzivnije veze. Razgovarali su o daljnjim mogućnostima jačanja međudržavnih odnosa vezano uz stvaranja novih prilika za ekonomsku suradnju, a raspravili su i aktualnosti u vezi reforme pravila gospodarskog upravljanja na razini Europske unije. 

Italija aktivno pruža podršku Hrvatskoj u ostvarenju svih pristupnih ciljeva, a ministar Giorgetti isto je istaknuo posebice vezano uz ostvarenje hrvatskog strateškog cilja, članstva u OECD-u. Također, obje strane složile su se da će buduće aktivnosti temeljiti na intenziviranju projekata od zajedničkog interesa, suradnje, razmjene iskustava i najbolje prakse u cilju osiguranja dugoročne održivosti gospodarstva i javnih financija. 

Ministar Primorac, tijekom boravka u Rimu, susrest će se i s predstavnicima nacionalne promotivne banke Cassa Depositi e Prestiti te ih upoznati s aktivnostima koje je Hrvatska provela u pogledu uspješnog izdavanja obveznica i trezorskih zapisa. Posjet ministra Primorca Italiji još je jedan u nizu uspješnih i prijateljskih susreta s talijanskim visokim predstavnicima iz područja financija.

Pisane vijesti