Ministar Primorac upoznao je njemačke gospodarstvenike s aktualnostima u hrvatskom gospodarstvu

  • Slika /slike/Vijesti2023/3dio/slika 1.jpg
  • Slika
  • Slika

U organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore (AHK) održan je susret ministra financija Marka Primorca s istaknutim predstavnicima njemačkih tvrtki koje posluju na području Hrvatske. 

Kao najveća bilateralna poslovna zajednica u Hrvatskoj, čiji je fokus na razvijanju partnerskih odnosa i povezivanju tvrtki hrvatskog i njemačkog područja, AHK svojim aktivnostima intenzivno povezuje gospodarstvenike obje zemlje. Velik interes njemačkih ulagača za dijalog i informacije značajne za njihovo poslovanje na hrvatskom prostoru jedan je od ključnih pokazatelja namjere za intenziviranje suradnje i budućih investicija.
 
Ministar Primorac istaknuo je iznimno zadovoljstvo i pohvalio dosadašnju suradnju i angažman njemačkih tvrtki, koje obuhvaćaju izuzetno značajan udio u ukupnom broju stranih ulagatelja u Hrvatskoj. Njemačka je naš treći najveći strani investitor i tradicionalno njeguje prijateljske i bliske ekonomske odnose s Hrvatskom. U području auto-industrije, kemijske i farmaceutske industrije, suradnje u pogledu pronalaženja zelenih energetskih rješenja i u području IT sektora, Hrvatska i Njemačka ostvaruju izuzetno uspješne rezultate. Također, suradnja u području turizma tradicionalno bilježi pozitivne i uzlazne trendove.
 
Njemački gospodarstvenici tijekom susreta pokazali su zanimanje za aktualnosti iz područja porezne politike. Ministar Primorac upoznao ih je s pozitivnim učincima uvođenja eura na hrvatsko gospodarstvo, uzlaznim ekonomskim trendovima koji se očekuju u idućoj godini, odgovoru fiskalne politike na aktualne inflatorne pritiske te istaknuo aktivnosti donesene u cilju borbe protiv neopravdanog povećanja cijena. Naglasio je mjere u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, prvenstveno one koje se odnose na podršku poslovnom okruženju vezano uz kapitalna tržišta i jačanje financijskog sektora. Također, razgovaralo se o mjerama podrške malim i srednjim poduzetnicima.
 
Ministar Primorac zahvalio je njemačkim investitorima na interesu, suradnji i povjerenju ukazanom Hrvatskoj kao atraktivnoj destinaciji za ulaganja i za razvoj još čvršćih gospodarskih odnosa između dviju zemalja. Ujedno je istaknuo uvjerenje da će u budućim aktivnostima i mjerama financijskih politika biti još veći fokus na mogućnostima intenzivnijeg angažmana stranih ulagača na našem tržištu.
 


Pisane vijesti