Ministar Šuker: gospodarski rast u 2009. u rasponu 3,5 do 4 posto

Slika /slike/vijesti/MinistarFinancija_IvanSuker.jpg

Gospodarski rast u Hrvatskoj u idućoj godini procjenjuje se na 3,5 do 4 posto, a proračunski deficit će sigurno biti manji od jedan posto, možda i blizu nule, najavio je danas ministar financija Ivan Šuker.

Proračun za iduću godinu će "pokazati kako se Vlada odgovorno ponaša", kazao je ministar Šuker odgovarajući na pitanja novinara prilikom predstavljanja Strategije partnerstva Svjetske banke s Republikom Hrvatskom.
Bez iznošenja detalja o proračunu za iduću godinu, Šuker je kazao kako će mu cilj biti pokazati odgovorno ponašanje Vlade, odnosno da rast proračunskih troškova neće biti veći od mogućnosti, da se ide ka njegovom uravnoteženju te da se osigura refinanciranje dospjelih obveza.
Dodao je da se proračunski deficit za narednu godinu očekuje sigurno na razini manjoj od jedan posto, "možda i blizu nula posto".
Stopu gospodarskog rasta u narednoj godini pak bit će u rasponu od 3,5 do 4 posto, no ministar napominje da se projekcije mijenjaju kako se mijenjaju i izazovi - od visoke stope inflacije u prvoj polovici godine, do svjetske financijske krize u nastavku godine.
Ipak, projekcije za ovu godinu ostaju kao i do sada, odnosno očekuje se da će stopa gospodarskog rasta biti između 4 i 4,5 posto, rekao je.
Šuker je rekao i da država neće odustati od provedbe velikih infrastrukturnih projekata, koje će i dalje provoditi "sukladno mogućnostima". Bez ulaganja države velik broj infrastrukturnih objekata nikada ne bi niti bio izgrađen, napominje pritom ministar.
Komentirajući pak najave iz nekih medija, odnosno stavove nekih ekonomskih analitičara iz inozemstva, kako bi Hrvatska, kao i Srbija, zbog financijske krize u svijetu mogla zatražiti financijsku pomoć MMF-a, ministar Šuker je kazao kako Hrvatska neće trebati takvu pomoć.
"Srbija je pomoć već zatražila, a Hrvatska je neće trebati", odgovorio je ministar.
(Hina)

Pisane vijesti