Ugovor o zajmu Svjetske banke za unapređenje hitne medicinske pomoći

Slika /slike/vijesti/ugovor.jpg

Ministar financija Ivan Šuker i voditelj Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Andras Horvai potpisali su danas Ugovor o zajmu u iznosu od 18,1 milijuna eura za Projekt unaprjeđenja hitne medicinske pomoći i investicijskog planiranja u zdravstvu.

Prema Šukerovim riječima, zajam je odobren na razdoblje od 30 godina, uz 5 godina počeka, po kamatnoj stopi od 5,5 posto te uz troškove naknade od 0,25 posto.
Cilj ovog projekta je brža i kvalitetnija hitna medicinska pomoć, uravnoteženo učinkovita na području cijele države, posebice na manje razvijenim i teže dostupnim područjima, poput otoka, rekao je Horvai.
Dodao je da će, među ostalim, ovaj projekt Hrvatskoj pomoći u integraciji u zajednički europski pozivni broj za hitnu pomoć 112.
Ministar zdravstva i socijalne srbi Darko Milinović je pojasnio da se projekt sastoji od dviju komponenti.
Prva komponenta je razvoj hitne medicinske pomoći i bit će usmjerena njenoj modernizaciji u svrhu osiguranja brže reakcije, veće učinkovitosti i bolje kvalitete usluga koje hitna medicinska pomoć pruža građanima.
Druga je komponenta pak institucionalna potpora Ministarstvu zdravstva i socijalne srbi za, među ostalim, bolju pripremu za korištenje sredstava iz pretpristupnih i pristupnih fondova Europske unije.
Tako je Projektom unaprjeđenja hitne medicinske pomoći i investicijskog planiranja u zdravstvu predviđena opskrba medicinskog osoblja vještinama, pomagalima i organizacijskom potporom koja im je potreban kako bi što brže mogli reagirati nakon zaprimanja hitnih poziva te u konačnici spasiti više ljudskih života.
Milinović je pritom podsjetio na prometnu nesreću slovačkog turističkog autobusa koja se dogodila ovog ljeta na autocesti Zagreb-Split, istaknuvši da je od zaprimanja prvog poziva do trenutka kada je prvi ozlijeđeni bio na operacijskom stolu prošlo samo 25 minuta te je rekao da bi tako trebalo biti u svakom slučaju na cijelom području Hrvatske.
Uz ostalo, ministar Milinović je tom prilikom najavio i da bi u narednih dva do tri tjedna trebao biti dovršen i javnosti predstavljen prvi nacrt reforme cjelokupnog zdravstvenog sustava.
(Hina)

Pisane vijesti