Ministarstvo financija potpisalo s IDB-om sporazum za jačanje suradnje u obrazovanju

Slika /slike/Vijesti2023/3dio/EXPLEARN.jpg

Ministar financija Marko Primorac i predsjednik Inter-američke banke za razvoj (IDB) Ilan Goldfajn potpisali su Administrativni sporazum vezan za uspostavu Mehanizma EXPLEARN.

Ovim Administrativnim sporazumom ojačati će se suradnja s IDB-om i regijom u cilju povezivanja i suradnje privatnog sektora, otvaranja tržišta i poboljšanja društvenih izazova u regiji Latinske Amerike i Kariba.

“Hrvatska je članica IDB-a već 30 godina, a kroz ova tri desetljeća potvrđena je naša predanost misiji IDB-a i razvojnim ciljevima država Latinske Amerike i Kariba. Naš jedinstveni položaj kao zemlje donatora unutar IDB-a i zemlje klijenta u drugim međunarodnim financijskim institucijama omogućio nam je različite perspektive razvoja te smo iz prve ruke vidjeli rezultate strateških ulaganja, važnost suradnje i potrebu za prilagodljivim politikama. Vjerujemo da je obrazovanje jedan od ključeva za pružanje više mogućnosti i za rješavanje različitih društveno-ekonomskih problema u državama Latinske Amerike i Kariba, a IDB je najbolji partner za usmjeravanje naše potpore”, izjavio je ovom prigodom ministar financija Marko Primorac.

“Počašćeni smo što je Hrvatska odabrala partnerstvo s IDB-om. Fokus na obrazovanje šalje snažnu poruku i predstavlja korak naprijed u našim nastojanjima da povećamo razvoj ljudskog kapitala u Latinskoj Americi i na Karibima, što je ključno za pomoć zemljama u smanjenju siromaštva i nejednakosti, povećanju produktivnosti i ubrzanju gospodarskog rasta,” rekao je predsjednik IDB-a Ilan Goldfajn.

Opći cilj Mehanizma EXPLEARN  jest podržati oblikovanje i provedbu politika za produljeno trajanje školskog dana u državama Latinske Amerike i Kariba, koje su zajmoprimci IDB-a, s fokusom na poboljšanje i diversifikaciju prilika za učenje, donošenje odluka na temelju podataka i inovativne strategije podučavanja i nastave, uz promicanje ravnopravnosti spolova.

Mehanizam EXPLEARN predstavlja i doprinos ciljevima postavljenim na EU-CELAC sastanku šefova država ili vlada Europske unije (EU) i Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC) održanom 17. i 18. srpnja 2023. u Bruxellesu, a na kojem je usvojena Deklaracija EU-CELAC s ciljem obnove i dodatnog jačanja dugogodišnjeg partnerstva EU i CELAC-a koje se temelji na njihovim zajedničkim vrijednostima i interesima te snažnim gospodarskim, društvenim i kulturnim vezama.

Nastavno na potpisani sporazum, Ministarstvo financija i IDB organiziraju seminar vezano za prijavu sudjelovanja hrvatskih tvrtki u projektima koje IDB financira u regiji Latinske Amerike i Kariba, te rade na uspostavi suradnje sa sveučilištima i drugim akterima u akademskoj zajednici, uključujući stažiranja, istraživačke stipendije i druge programe.

O Inter-američkoj banci za razvoj (IDB)

Inter-američka banka za razvoj posvećena je poboljšanju života. Osnovana 1959. godine, IDB je vodeći izvor dugoročnog financiranja gospodarskog, društvenog i institucionalnog razvoja u Latinskoj Americi i na Karibima. IDB provodi istraživanja i pruža savjete o politikama, tehničku pomoć i obuku klijentima iz javnog i privatnog sektora u cijeloj regiji Latinske Amerike i Kariba. Republika Hrvatska je članica IDB-a od 1993. godine.

Pisane vijesti