Na neformalnom Ecofinu o ključnim gospodarskim temama

  • Slika /slike/Vijesti2024/8af033d9-26c5-4357-9e3c-35d11c007598.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar financija Marko Primorac sudjelovao je na neformalnom sastanku Vijeća Europske unije za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) 23. i 24. veljače 2024. u Gentu, u Belgiji.

Sastanak je bio posvećen raspravama o ključnim temama za europsko gospodarstvo, uključujući budućnost Europske investicijske banke (EIB), financijsku pismenost građana i konkurentnost EU-a.
 
Na radnom ručku ministara financija, nova predsjednica EIB-a Nadia Calviño predstavila je ambicioznu viziju Banke koja se fokusira na podršku zelenom prelasku, digitalizaciji i inovacijama. Ministri su pozdravili viziju predsjednice Calviño i naglasili važnost EIB-a u financiranju prioriteta EU-a. Istaknuto je da EIB treba biti fleksibilna i inovativna institucija koja se brzo prilagođava promjenama u globalnom okruženju.
 
Prva radna sesija, na kojoj su sudjelovali ministri financija zajedno s guvernerima središnjih banaka, bila je posvećena raspravi o sveukupnoj financijskoj pismenosti građana EU-a i kako poboljšati sudjelovanje građana na financijskim tržištima. Ova rasprava bi trebala rezultirati donošenjem zaključaka Vijeća EU u narednim mjesecima, kojima bi se usmjerio daljnji rad sljedećeg sastava Europske komisije i država članica u području financijske pismenosti.
 
U tom kontekstu, istaknut je primjer Hrvatske gdje je izdavanjem državnih obveznica i trezorskih zapisa ostvaren značajan poticaj razvoju domaćeg tržišta kapitala, što je dovelo do značajnog sudjelovanja građana. Broj hrvatskih građana koji ulažu u državne obveznice i zapise dosegnuo je 110.412, što čini 3,4% svih građana koji imaju mogućnost ulaganja.
 
U okviru druge radne sesije, ministri su se posvetili konkurentnosti EU-a. Tom prilikom Mario Draghi je izvijestio o trenutnom stanju pripreme svog izvješća o budućnosti EU konkurentnosti, a ministri su imali priliku istaknuti glavne poruke o ovoj važnoj temi.
 


Pisane vijesti