Na sastanku Euroskupine u fokusu tržište kapitala

  • Slika /slike/Vijesti2024/ES240223a.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar financija Marko Primorac sudjelovao je na sastanku Euroskupine koji se održao 23. veljače 2024. uoči neformalnog sastanka Vijeća Europske unije za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) u Ghentu, u Belgiji.

Na sastanku Euroskupine u uključivom sastavu, ministri su održali raspravu o preostalim otvorenim pitanjima vezanima uz Izjavu Euroskupine o uniji tržišta kapitala. Naime, Izjava sadrži popis političkih ambicija i mjera koje bi s vremenom dovele do daljnjeg osnaživanja i produbljivanja tržišta kapitala unutar Europske unije.

Ministri su se složili da je potrebno hitno postići napredak s obzirom na važnost unije tržišta kapitala u pogledu pružanja dodatnih izvora financiranja i jačanja konkurentnosti Europske unije.  Konačni cilj je pružiti europskim tvrtkama mogućnosti financiranja, kapital za inovacije i rast svog poslovanja u Europi. Također, jedan od ciljeva se odnosi i na pružanje atraktivnijih mogućnosti ulaganja i štednje za naše građane. Ovim smjerom je Hrvatska već krenula, pružajući mogućnost sudjelovanja građana u kupnji izdanja državnih obveznica i trezorskih zapisa. 

Usvajanje Izjave Euroskupine o uniji tržišta kapitala očekuje se na sastanku u ožujku 2024., nakon čega će Izjava biti upućena šefovima država i vlada država članica Europske unije.

Na sastanku Euroskupine u redovnom sastavu, održana je rasprava o ažuriranom nacrtu proračunskog plana Slovačke za 2024., o čemu će Euroskupina u narednom razdoblju usvojiti Izjavu.

Na kraju sastanka, Euroskupina je ponovno imenovala Tuomasa Saarenheima za predsjednika Radne skupine Euroskupine, na razdoblje od dvije godine.

Pisane vijesti