Najava sastanka Ecofina

Slika /slike/maric_final_1.jpg

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić u Bruxellesu će 18. veljače 2020. predsjedati sastankom Vijeća ministara Europske unije za ekonomske i financijske poslove .


Uoči sastanka ECOFIN-a, 17. veljače, održat će se redovni sastanak Euro skupine i sastanak Euro skupine u proširenome sastavu.
 
Na sastanku ECOFIN-a, 18. veljače, u zakonodavnome dijelu hrvatsko će Predsjedništvo predstaviti trenutno stanje u pogledu zakonodavnih prijedloga iz područja financijskih usluga. U nezakonodavnome dijelu Vijeće će donijeti revidirani popis nekooperativnih jurisdikcija u porezne svrhe u sklopu novih zaključaka o tom pitanju. Europska komisija predstavit će komunikaciju o reviziji sustava gospodarskog upravljanja u EU, koja je objavljena 5. veljače ove godine, a kojom se otvara i javna rasprava o budućnosti gospodarskog upravljanja EU-a. U sklopu procesa Europskog semestra Vijeće će usvojiti zaključke o Godišnjoj strategiji održivog rasta i o makroekonomskim neravnotežama u državama članicama i ujedno odobriti Preporuku o ekonomskoj politici europodručja. Također je planirano usvajanje zaključaka o proračunskim smjernicama za 2021. i usvajanje preporuke Vijeća Europskome parlamentu za davanje razrješnice za proračun za 2018. Na kraju, ministri i ministrice financija pripremit će EU izjavu za predstojeći sastanak G20 ministara financija i guvernera centralnih banaka u Riyadhu, u Saudijskoj Arabiji.
 
Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić, u utorak 18. veljače, sudjelovat će na Europskome parlamentarnome tjednu gdje će održati izlaganje u sklopu rasprave o širenju i produbljivanju ekonomske i monetarne unije i daljnjih koraka.
 

Stranica