Potpredsjednik Marić predsjedao sastankom Ecofina

Slika /slike/ECOFIN-Council 200219.jpg

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić u Bruxellesu je predsjedao sastankom Vijeća ministara Europske unije za ekonomske i financijske poslove (Economic and Financial Affairs ouncil, ECOFIN).

Vijeće je danas usvojilo revidirane zaključke o EU-ovu popisu nekooperativnih jurisdikcija u porezne svrhe.
 
Osim osam jurisdikcija koje su već uvrštene na popis, EU je na svoj popis nekooperativnih poreznih jurisdikcija odlučio uvrstiti i sljedeće jurisdikcije:
 
Kajmanske Otoke
Palau
Panamu
Sejšele.
 
Te jurisdikcije nisu u dogovorenom roku provele porezne reforme na koje su se obvezale.
 
U prilogu II. zaključcima, koji sadrži jurisdikcije s neispunjenim obvezama, navedena su produljenja rokova koja su odobrena za 12 jurisdikcija kako bi se omogućilo da provedu potrebne reforme i tako ispune svoje obveze. Većina produljenih rokova odnosi se na zemlje u razvoju bez financijskog središta koje su već ostvarile znatan napredak u ispunjavanju svojih obveza.
 
Šesnaest jurisdikcija (Antigva i Barbuda, Armenija, Bahami, Barbados, Belize, Bermudi, Britanski Djevičanski Otoci, Kabo Verde, Cookovi Otoci, Curaçao, Maršalovi Otoci, Crna Gora, Nauru, Niue, Sveti Kristofor i Nevis, Vijetnam) uspjelo je provesti sve potrebne reforme kako bi se uskladile s načelima dobrog poreznog upravljanja EU-a prije dogovorenog roka te su stoga uklonjene iz priloga II.
 
„Rad na popisu nekooperativnih poreznih jurisdikcija zasniva se na temeljitom postupku ocjene i praćenja oko 70 jurisdikcija trećih zemalja te dijaloga s njima. Otkad smo započeli s tim postupkom 49 zemalja provelo je potrebne porezne reforme kako bi ispunile kriterije EU-a. To je neosporan uspjeh. No to je dinamičan postupak koji je još u tijeku i za koji se naša metodologija i kriteriji stalno preispituju”, izjavio je potpredsjednik hrvatske vlade i ministar financija Zdravko Marić.
 
Popis nekooperativnih poreznih jurisdikcija dio je vanjske strategije EU-a za oporezivanje kako ju je Vijeće odredilo, a svrha mu je doprinijeti aktualnim naporima koji se ulažu u promicanje dobroga poreznog upravljanja u cijelom svijetu.

više

Pisane vijesti