Neformalna telekonferencija ministara financija država članica EU

Slika /slike/Vijesti2020/telekonf.jpg

Na inicijativu potpredsjednika Vlade RH i ministra financija Zdravka Marića 23. ožujka 2020. održana je neformalna telekonferencija ministara financija država članica EU.

Na inicijativu potpredsjednika Vlade RH i ministra financija Zdravka Marića 23. ožujka 2020. održana je neformalna telekonferencija ministara financija država članica EU.

Tom prilikom, ministri financija su raspravljali o odgovarajućim mjerama na razini EU koje bi doprinijele smanjenju negativnog utjecaja koji virus COVID-19 ima na gospodarstva država članica. Poseban fokus je stavljen na mjere koje su usvojene od strane Europske komisije i Europske središnje banke čime bi se znatno olakšala provedba nužnih aktivnosti od strane država članica.

Također, uzimajući u obzir znatan negativan utjecaj virusa COVID-19 na stabilnost javnih financija država članica, "ministri su postigli sporazum i dali odobrenje Europskoj komisiji da upotrijebi punu fleksibilnost Pakta o stabilnosti i rastu, odnosno da se primjeni fleksibilniji pristup u primjeni fiskalnih pravila na razini EU. Time će se dati mogućnost državama članicama da u većoj mjeri pruže fiskalne poticaje svojim gospodarstvima kako bi se ublažili postojeći negativni utjecaji i osigurao što skoriji oporavak" kazao je potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić.


Pored toga, ministri su dogovorili i pristup kojim će se prilagoditi proces koordinacije ekonomskih i fiskalnih politika država članica EU poznatiji pod nazivom Europski semestar.

Hrvatsko predsjedništvo i u ovim iznimnim i teškim okolnostima nastoji osigurati kontinuitet u donošenju važnih odluka na razini EU što je pokazala i današnja neformalna telekonferencija ministara financija.




https://eu2020.hr/

Pisane vijesti