Neformalna videokonferencija ministara ekonomije i financija država članica EU

Slika /slike/Vijesti2020/ecod.png

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić sudjelovao je na neformalnoj videokonferenciji Vijeća EU za ekonomske i financijske poslove (eng. Economic and Financial Affairs Council, ECOFIN), koja se održala 1. prosinca 2020.

Uoči sastanka ECOFIN-a, 30. studenoga, održan je redovni sastanak Euro skupine i sastanak Euro skupine u proširenome sastavu, oba sastanka u formatu videokonferencije. U proširenom sastavu postignut je politički dogovor o dovršenju reforme Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) i ranijem uvođenju zajedničke zaštitne mjere za Jedinstveni sanacijski fond čime su učinjeni značajni iskoraci u procesu dovršenja Bankovne unije.
 
Na sastanku ECOFIN-a, ministri su raspravljali o Prijedlogu izmjena direktive Vijeća o administrativnoj suradnji u području oporezivanja (DAC7), koje se u najvećoj mjeri odnose na proširenje obuhvata automatske razmjene informacija i obuhvaćanje digitalnih platformi, u cilju učinkovitije borbe protiv izbjegavanja plaćanja poreza, podizanja porezne transparentnosti i rješavanja izazova digitalnog doba.  
 
Njemačko predsjedništvo (DE PRES) predstavilo je ostvareni napredak u radu na jačanju Bankovne unije i trenutačno stanje zakonodavnih prijedloga u području financijskih usluga, uključujući paket mjera za oporavak tržišta kapitala, reviziju Uredbe o referentnim vrijednostima i Paket o digitalnim financijama. Ministri su razmijenili mišljenja o Zaključcima o Akcijskom planu Europske komisije (EK) za Uniju tržišta kapitala.
 
Nadalje, EK je informirala o Jesenskim ekonomskim projekcijama i održana je razmjena mišljenja o gospodarskoj situaciji. Također su predstavljeni dokumenti u sklopu Europskoga semestra u 2021. godini, uključujući Izvješće o mehanizmu upozoravanja za 2021. i Preporuka Vijeća o ekonomskoj politici europodručja.
 
U nastavku su DE PRES i EK izvijestili o sastanku ministara financija i guvernera središnjih banaka skupine G20, koji se održao 13. studenoga i na kojem je odobren G20 Zajednički okvir za tretiranje duga, za najsiromašnije zemlje. Ministri su razmijenili mišljenja o Zaključcima Vijeća o oprostu duga, posebice za afričke zemlje.
 
Također, održana je razmjena mišljenja o pitanjima međunarodnog oporezivanja.
 
Predsjednik Europskog revizorskog suda predstavio je redovito Godišnje izvješće o izvršenju proračuna Europske unije za financijsku godinu 2019.
 
Zaključno, Italija je predstavila prioritete svoga predsjedanja skupinom G20 u 2021.


Pisane vijesti