Neformalna videokonferencija ministara financija država članica EU

Slika /slike/Vijesti2020/marickon14_JUG_190520.JPG

Na inicijativu potpredsjednika Vlade RH i ministra financija Zdravka Marića, 19. svibnja 2020. sazvana je neformalna videokonferencija ministara financija država članica EU.

Na inicijativu potpredsjednika Vlade RH i ministra financija Zdravka Marića, 19. svibnja 2020. sazvana je neformalna videokonferencija ministara financija država članica EU.
Prije toga, predstavnici država članica EU-a, zapadnog Balkana i Turske, te predstavnici Europske komisije i Europske središnje banke održat će putem videokonferencije ekonomski i financijski dijalog pri čemu će fokus biti na usvajanju zajedničkih zaključaka u kojima se identificiraju glavna reformska područja. Uzimajući u obzir trenutne okolnosti, ovogodišnji ekonomski i financijski dijalog će u značajnoj mjeri biti fokusiran na mjere za ublažavanje posljedica krize uzrokovane pandemijom COVID-19.


Putem neformalne videokonferencije, ministri će razmijeniti mišljenja o postignutom napretku u operacionalizaciji mjera EU-a kao odgovor na pandemiju  COVID-19. Hrvatsko predsjedništvo izvijestit će ministre o radu Vijeća EU u tom području s posebnim naglaskom na prijedlog uredbe o instrumentu za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji (SURE). O tom prijedlogu je postignut dogovor na razini COREPER-a, a službeno usvajanje od strane Vijeća EU se  očekuje putem pisanog postupka koji traje do 19. svibnja 2020. Ministri će također razgovarati o trenutnim raspravama o prijedlogu paneuropskog jamstvenog fonda Europske investicijske banke te o trenutnom stanju uspostave ESM kreditne linije za financijsku pomoć državama članicama europodručja (engl. Pandemic Crisis Support). Nakon toga, očekuje se da Europska komisija i Europska središnja banka predstave svoju ocjenu ekonomskog i financijskog stanja.


Ministri će zatim održati prvu razmjenu mišljenja o daljnjem jačanju borbe EU-a protiv pranja novca (AML) i financiranja terorizma nakon što je Komisija 7. svibnja predstavila akcijski plan te revidiranu metodologiju za popis visokorizičnih trećih zemalja koje imaju strateške nedostatke u svojim režimima borbe protiv pranja novca.


Konačno, u vezi s Europskim semestrom, hrvatsko predsjedništvo će objaviti ishod pisanog postupka usvajanja nacrta zaključaka Vijeća o ovogodišnjim izvješćima za države članice (uključujući rezultate dubinskih analiza) te o provedbi specifičnih preporuka Vijeća iz 2019.



Pisane vijesti