Neformalni sastanak ECOFIN-a

Slika /slike/ECIFIN.jpg

Izaslanstvo Ministarstva financija predvođeno ministrom financija Markom Primorcem sudjelovat će na sastanku Euroskupine i neformalnom sastanku Vijeća EU za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN).


Izaslanstvo Ministarstva financija predvođeno ministrom financija Markom Primorcem sudjelovat će na sastanku Euroskupine i neformalnom sastanku Vijeća EU za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) koji se održavaju 15. i 16. rujna 2023. u Santiago de Compostela u Španjolskoj.


Na sastanku Euroskupine, koja će se ovaj put održati samo u redovnom formatu, Komisija će predstaviti svoju ljetnu gospodarsku prognozu, a Europska središnja banka (ECB) će izvijestiti ministre o najnovijim odlukama o monetarnoj politici. Na temelju toga, ministri će razmijeniti mišljenja o makroekonomskim kretanjima i izazovima vezanima uz daljnju koordinaciju politika u nadolazećem razdoblju. Na sudjelovanje u raspravi pozvana je i predsjednica Odbora ECON pri Europskom parlamentu Irene Tinagli. Pored toga, Euroskupina će raspravljati o kandidaturi za zamjenu odlazećeg člana Izvršnog odbora ECB-a Fabia Panette. Za kraj, sagledat će trenutno stanje ratifikacije ugovora o reformi Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) te primiti informacije o trenutnom tehničkom radu ESM-a.
 
Neformalni sastanak ECOFIN-a započet će sastankom između EU-a i zemalja Latinske Amerike i Kariba na kojem će se obje strane baviti globalnom investicijskom agendom (Global Gateway Investment Agenda). Naime, u srpnju ove godine, čelnici zemalja EU-a i Zajednice zemalja Latinske Amerike i Kariba (CELAC) dogovorili su povijesni program investiranja koji za cilj ima mobiliziranje privatnog i javnog kapitala u svrhu ubrzavanja zelene i digitalne tranzicije te ljudskog razvoja u Latinskoj Americi i Karibima. Agenda sadrži popis istaknutih projekata u toj regiji. Na temelju tri strateška dokumenta iz područja zelene transformacije, digitalne tranzicije i izazova u pogledu socijalne politike, ministri će održati raspravu o predstojećim koracima u provedbi globalne investicijske agende.
 
Istoga dana, ministri će održati raspravu o reformi globalne financijske sigurnosne mreže što, između ostaloga, uključuje jačanje uloge Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a) kao ishodišta mreže, načine za jačanje tretmana duga, te reformu multilateralnih razvojnih banaka, s posebnim fokusom na mobiliziranje investicija u privatnom sektoru i financiranje globalnih javnih dobara, posebice u pogledu klimatskih promjena. Cilj rasprave je postići napredak u smjeru konkretnih rješenja na godišnjim sastancima MMF-a i Svjetske banke koji će se održati u listopadu ove godine.
 
Sljedeći dan će započeti radnim doručkom na kojem će se raspravljati o reformi okvira EU-a za gospodarsko upravljanje i izboru predsjednika Europske investicijske banke (EIB).
 
U okviru prve radne sesije ministri i guverneri središnjih banaka raspravljat će o tome kako pomiriti kratkoročne političke ciljeve, kao što su obuzdavanje inflacije, nastavak rasta i snažna učinkovitost tržišta rada, te kako oblikovati adekvatnu monetarnu politiku za postizanje zajedničkih prioriteta javnih politika.
 
U okviru druge radne sesije, ministri će istražiti kako bi pitanja ekonomske sigurnosti trebala oblikovati daljnji program ECOFIN-a, te na koji način bi EU trebala pristupiti tekućoj reformi multilateralnog sustava i ojačati svoju ulogu ključnog aktera u novom geopolitičkom poretku.


Pisane vijesti