Ministar Primorac i novi direktor Ureda EBRD-a Davis o nastavku suradnje

  • Slika /slike/Vijesti2023/2dio/20230911_09032122.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministar financija Marko Primorac sastao se danas s novim regionalnim direktorom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i direktorom Ureda EBRD-a u Zagrebu Markom Davisom.

Tijekom njihovog prvog sastanka razgovaralo se o gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj, dosadašnjim aktivnostima EBRD-a u Hrvatskoj kao i o planovima za buduću suradnju. Poseban naglasak stavljen je na EBRD-ovu ulogu u rastu i razvoju hrvatskog privatnog sektora i hrvatskog tržišta kapitala. U tom kontekstu istaknuto je zadovoljstvo strateškim prioritetima nove Strategije EBRD-a za Hrvatsku koji podrazumijevaju ulaganje u inovacije, jačanje digitalizacije, dobrog upravljanja, tranzicije na zeleno gospodarstvo i jačanje otpornosti hrvatskog gospodarstva kroz uključivanje i pojačano sudjelovanje njenih dionika. Ministar Primorac izrazio je uvjerenje u nastavak uspješne suradnje s ciljem daljnjeg gospodarskog jačanja Hrvatske.

 

Sastanku je prisustvovala i Victoria Zinchuk, dosadašnja regionalna direktorica EBRD-a za Srednju Europu i direktorica Ureda EBRD-a u Zagrebu. Ministar Primorac se zahvalio gđi. Zinchuk na suradnji i značajnim rezultatima koje je EBRD ostvario u Hrvatskoj tijekom njenog mandata obilježenog pandemijom COVID-19, a potom i ruskom agresijom na njenu rodnu Ukrajinu. Ministar je naglasio kako o uspjehu njenog mandata dovoljno govori činjenica da je Ured EBRD-a u Zagrebu postao i regionalni centar koji pokriva i Češku, Slovačku, Mađarsku i Sloveniju.


Pisane vijesti