Održan neformalni sastanak ministara ekonomije i financija država članica EU u Berlinu

Slika /slike/vijesti/ecofin.jpg

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić sudjelovao je na neformalnom sastanku Vijeća EU za ekonomske i financijske poslove (eng. Economic and Financial Affairs Council, ECOFIN) koji se održao u Berlinu 11. i 12. rujna 2020.

Neformalni sastanak u Berlinu bio je prvi sastanak ministara ekonomije i financija EU koji je održan u fizičkom obliku nakon sastanka u Bruxellesu u veljači ove godine.
 
Uoči sastanka ECOFIN-a 11. rujna održan je redovni sastanak Euro skupine i sastanak Euro skupine u proširenome sastavu.
 
Nakon toga, uslijedio je radni ručak ministara na kojem je predstavljen izvještaj s redovnog sastanka Euro skupine i održana rasprava ministara o potencijalnoj daljnjoj integraciji Europske unije u vremenu nakon pandemije COVID-19.
 
U okviru prve radne sjednice ministri su  raspravljali o trenutnoj situaciji vezano uz ekonomski utjecaj Covid-19 pandemije. Cilj rasprave bio je, slijedom dogovora koji je postignut na Europskome vijeću u srpnju, utvrditi na koji način najbolje iskoristiti mjere za oporavak, te kroz Mehanizam za oporavak i otpornost (eng. Recovery and Resilience Facility, RRF) povećati potencijal rasta, konkurentnost i koheziju u Europi.
 
U okviru druge radne sjednice raspravljalo se o sustavu vlastitih sredstava EU i o fiskalnoj arhitekturi prilagođenoj 21. stoljeću. EU u sljedećim godinama planira raditi na reformi sustava i uvesti nova vlastita sredstva za financiranje EU proračuna.
 
U subotu 12. rujna održane su dodatne radne sjednice. U prvom dijelu, ministri financija država članica EU održali su političku raspravu o EU arhitekturi za pravedno i učinkovito oporezivanje, dok je rasprava na posljednjoj radnoj sjednici bila usmjerena na ulogu financijskih tržišta u digitalnom dobu te utjecaj digitalizacije na promjene temeljnih tržišnih struktura i mehanizama.  
 
Na kraju, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić susreo se s potpredsjednikom EBRD-a Pierre Heilbronnom s ciljem razmjene mišljenja o aktivnosti Banke u RH u nadolazećem razdoblju, te podrške Banke u gospodarskom oporavku EU uslijed krize uzrokovane Covid-19 pandemijom.
 
 
 


Pisane vijesti