Neformalni sastanak ministara financija i guvernera središnjih banaka država članica EU

Slika /slike/Vijesti2024/be pres logo.jfif

Izaslanstvo Ministarstva financija predvođeno ministrom financija Markom Primorcem sudjelovat će na sastancima Euroskupine i neformalnom sastanku Vijeća Europske unije za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) koji se održavaju 23. i 24. veljače 2024. u Ghentu, u Belgiji.

Na sastanku Euroskupine u uključivom sastavu, ministri će raspravljati o preostalim otvorenim pitanjima vezanima uz Izjavu Euroskupine o uniji tržišta kapitala i nastojati utvrditi moguća kompromisna rješenja. Usvajanje Izjave očekuje se na sastanku Euroskupine u ožujku nakon čega će Izjava biti upućena šefovima država i vlada država članica EU.
 
Na Euroskupini u redovnom sastavu, ministri će razmijeniti mišljenja o makroekonomskoj situaciji i izgledima na temelju objavljenih zimskih prognoza Europske komisije (EK) uz sudjelovanje Irene Tinagli, predsjednice odbora ECON pri Europskom parlamentu. Pored toga, očekuje se predstavljanje mišljenja EK o ažuriranom nacrtu proračunskog plana Slovačke za 2024., te izvješće ministra financija Njemačke o proračunskoj situaciji u Njemačkoj.
 
Na radnom ručku ministara financija, nova predsjednica Europske investicijske banke (EIB) Nadia Calviño predstavit će svoju viziju budućnosti Banke, nakon čega će uslijediti rasprava među ministrima. Ministri će sagledati trenutne prakse, istražiti moguće reforme i istaknuti glavne prioritete EIB-a. Rasprava će EIB-u pružiti smjernice u pogledu njegova budućeg strateškog djelovanja, fokusirajući se na moguće prilike da dodatno podrži prioritete javnih politika EU-a.
 
U kontekstu produbljivanja unije tržišta kapitala, prva radna sesija na kojoj će sudjelovati ministri financija zajedno s guvernerima središnjih banaka, bit će posvećena raspravi o sveukupnoj financijskoj pismenosti građana EU-a i kako poboljšati sudjelovanje građana na financijskim tržištima. Ova rasprava bi trebala rezultirati donošenjem zaključaka Vijeća u narednim mjesecima, kojima bi se usmjerio daljnji rad sljedećeg sastava Europske komisije i država članica u području financijske pismenosti.
 
U okviru druge radne sesije, ministri će se posvetiti konkurentnosti EU-a. Tom prilikom Mario Draghi će izvijestiti o trenutnom stanju pripreme svog izvješća o budućnosti EU konkurentnosti, a ministri će imati priliku istaknuti glavne poruke o ovoj važnoj temi.
 


Pisane vijesti