OLAF domaćin konferencije u Hrvatskoj o borbi protiv prijevara u području ruralnog razvoja

Slika /slike/vijesti/P1010214.JPG

Ured Europske komisije za borbu protiv prijevara (tzv. OLAF) organizira, od 14. do 15. listopada u Zagrebu, seminar na temu "Kako spriječiti i boriti se protiv prijevara u području ruralnog razvoja". Taj će događaj okupiti stručnjake iz svih država članica Europske unije kao i iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Makedonije, Crne Gore, Srbije i Turske.

Na seminaru će također prisustvovati i stručnjaci iz Opće uprave Europske Komisije za poljoprivredu i s Europskog revizorskog suda. Cilj seminara je potaknuti praktičnu razmjenu informacija između stručnjaka i omogućiti razmjenu iskustava i primjera najbolje prakse vezano uz provedbu mjera za sprječavanje prijevara u pogledu programa pomoći Europske unije ruralnom razvoju.

Generalni direktor OLAF-a, Giovanni Kessler, i hrvatski ministar poljoprivrede, Tihomir Jakovina, zajedno su otvorili dvodnevni seminar u Zagrebu. Tom je prigodom gospodin Kessler ustanovio da "je više od 77% teritorija Europske unije klasificirano kao ruralno, te u ruralnim područjima živi približno polovina stanovništva Europske unije. Oko 15 milijardi eura se svake godine iz proračuna Europske unije dodjeljuje za zaštitu ruralnog okoliša i za promicanje uravnoteženog i održivog razvoja. Dodatno se još novca Europske unije dodjeljuje ruralnim područjima u državama kandidatkinjama koje se pripremaju za članstvo u Europskoj uniji. Naš je posao osigurati da ta financijska sredstva dođu do ljudi kojima su namijenjena i da se koriste za projekte kojima su namijenjena".


Gospodin Kessler je također zahvalio Hrvatskoj što je odlučila biti domaćin seminara, rekavši da "cijeni spremnost i zahvaljuje na volji naše najnovije države članice da su-organizira ovaj događaj, što pokazuje njenu posvećenost budućoj suradnji u tom području." U utorak, 15. 10., Giovanni Kessler sastao sa pomoćnikom ministra g. Šegonom, s ciljem unaprijeđenja daljnje suradnje između Ministarstva financija I OLAF-a a vezano uz zaštitu financijskih interesa Europske unije.
 

Tijekom dva dana seminara, stručnjaci će raspravljati o tome kako na najbolji način spriječiti mehanizme prijevare u postupcima nabave za projekte financirane iz Europske unije. Također će imati priliku razmijeniti lekcije naučene na temelju svojih nacionalnih iskustava s prijevarama u području ruralnog razvoja, te podijeliti ideje o zajedničkim nastojanjima za suočavanje s novim izazovima u tom području.

Konferencija je financirana iz OLAF-ovog programa HERCULE II .



Pisane vijesti