Posjet visokih predstavnika Komisije za proračunska pitanja Narodne Republike Kine Ministarstvu financija

  • Slika /slike/Vijesti2023/2dio/IMG-20230613-WA0006.jpg
  • Slika

Delegacija Ministarstva financija predvođena glavnom državnom rizničarkom gđom. Danijelom Stepić održala je bilateralni sastanak s visokim predstavnicima Komisije za proračunska pitanja Narodne Republike Kine predvođenu g. Shi Yaobin, članom Stalnog odbora Nacionalnog narodnog kongresa Kine i predsjednikom Komisije za proračunska pitanja te Nj. E. veleposlanikom Narodne Republike Kine u Hrvatskoj g. Qi Qianjin.

Obje strane pozdravile su dosadašnju uspješnu suradnju, nedavno obilježavanje 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa Kine i Hrvatske te izrazile podršku radu na intenziviranju i jačanju daljnjih odnosa. G. Yaobin uvodno je informirao prisutne o namjeri kineske strane da ovaj susret iskoristi kako bi detaljnije upoznao hrvatske predstavnike o trenutnoj makroekonomskoj i gospodarskoj situaciji u Kini, a ujedno iskazao interes za razmjenom informacija o aktualnim gospodarskim kretanjima u Hrvatskoj. U tom kontekstu raspravljalo se o postojećim mjerama ekonomskih politika dviju zemalja s posebnim osvrtom na fiskalna kretanja, prihode i rashode te inflatorne pritiske izazvane globalnim krizama. Glavna državna rizničarka gđa Stepić ujedno je kinesku stranu upoznala i s mjerama koje je Vlada RH poduzela za zaštitu građana i gospodarstva od rasta cijena te o nedavnim uspjesima koje je Hrvatska ostvarila pristupanjem euro području i ulasku u Schengen. G. Yaobin također se interesirao o aktualnoj poreznoj reformi te njenom utjecaju na rast gospodarstva, BDP i daljnje projekcije.


Hrvatska strana posebno je istaknula izniman kineski doprinos u ostvarenju velikog strateškog cilja izgradnje Pelješkog mosta i s tim u vezi iskazala daljnji interes za suradnju u pogledu sličnih projekata. Dodatno, članstvom Republike Hrvatske u Azijskoj investicijskoj infrastrukturnoj banci u većinskom kineskom vlasništvu hrvatskim tvrtkama omogućiti će se sudjelovanje na novim tržištima i projektima.
 



Pisane vijesti