Sastanak Vijeća ministara ekonomije i financija država članica EU

Slika /slike/ECIFIN.jpg

Ministar financija dr.sc. Marko Primorac sudjelovat će na sastanku Euroskupine 15. lipnja 2023. u Luksemburgu. Dan kasnije, 16. lipnja, održat će se redovni sastanak Vijeća EU za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN).

Na sastanku Euroskupine u redovnom formatu, ministri će razmotriti napredak projekta uspostave digitalnog eura, na temelju informacija Komisije i ECB-a. Objava zakonodavnog prijedloga očekuje se 28. lipnja 2023. Naime, digitalni euro je zamišljen kao elektronički novac za brza, jednostavna i sigurna svakodnevna plaćanja. Bio bi dopuna gotovini, a ne zamjena. Izdavao bi ga Eurosustav, odnosno ECB i nacionalne središnje banke, a trebao bi biti dostupan svim građanima i poduzetnicima.
 
Od ostalih tema, očekuje se usvajanje programa rada Euroskupine za razdoblje do ožujka 2024., pregled provedenih post-programskih nadzora u Grčkoj, Cipru, Irskoj, Portugalu i Španjolskoj, te prezentacija MMF-a o ključnim porukama o gospodarskoj situaciji i politikama europodručja.
 
U uključivom formatu, Euroskupina će raspraviti djelovanje europskih tržišta kapitala na temelju informacija od strane MMF-a, ECB-a i Komisije.
 
Dan kasnije, na sastanku Vijeća ECOFIN, ministri će raspravljati o paketu „PDV u digitalno doba“ kojim se predlažu mjere za modernizaciju i učinkovitije funkcioniranje sustava PDV-a uz promicanje digitalizacije. Izmjenama se nastoji osigurati jednakost u oporezivanju, uspješnija borba protiv prijevara, učinkovitije prikupljanje prihoda te pojednostaviti provedba PDV pravila.
 
Komisija će predstaviti svoje prijedloge vezane uz preispitivanje okvira za gospodarsko upravljanje koji uključuje tri zakonodavna akta, na temelju čega će se održati politička rasprava.
 
Nakon toga će uslijediti usvajanje izmjene Provedbene odluke Vijeća o odobrenju ocjene plana za oporavak i otpornost Estonije te odobrenje Posebnih preporuka Vijeća za nacionalne programe reformi te mišljenja Vijeća za programe stabilnosti i konvergencije u sklopu Europskog semestra.
 
Uobičajeno, Komisija će izvijestiti ministre o provedbi sankcija protiv Rusije, s fokusom na razmjenu mišljena o gospodarskim i financijskim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu kao i raspravu o 11. paketu restriktivnih mjera EU-a prema Rusiji, te korištenju zamrznute ruske imovine za financiranje obnove Ukrajine.
 

Pisane vijesti