Potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa Sirijom

Slika /slike/vijesti/Sirija.jpg

Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak između Republike Hrvatske i Sirijske Arapske Republike potpisali su danas ministri financija dviju zemalja, Ivan Šuker i Mouhammad Al Houssein. Taj je Ugovor preduvjet za bolju gospodarsku suradnju Hrvatske i Sirije, čiju glavninu trenutno čine poslovi koje u Siriji obavlja hrvatska naftna kompanija INA, istaknuo je ministar Šuker.

INA, naime, u Siriji vrši istraživanja na dva istražna bloka - Hayan i Aphamia, a zajedno s tamošnjom državnom naftnom kompanijom Syrian Petroleum Company ima i zajedničku tvrtku Hayan Petroleum Company.

Šuker je kazao kako je u interesu hrvatske strane da se INA još jače pozicionira na tržištu Sirije, a tome bi trebao pridonijeti i danas potpisani ugovor.

Uspješnost Ine u Siriji i dobre odnose te kompanije s tamošnjim ministarstvom za naftu potvrdio je i Al Houssein te je podsjetio da je ta zemlja kroz povijest uvijek imala vrlo dobre odnose sa zemljama bivše Jugoslavije, te da takve odnose ima i s Hrvatskom.

No, trenutna gospodarska suradnja Hrvatske i Sirije nije vjerni odraz još boljih prijateljskih odnosa dviju zemalja i stoga ju treba dodatno razvijati, jer postoje brojna gospodarska područja na kojima za to postoji prostor, istaknuo je sirijski ministar.

Danas potpisanim ugovorom osiguravaju se olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda, dohotka i dobiti rezidenata država ugovornica, kao i poboljšanje uvjeta za povećanje međusobne razmjene dobara i usluge.

Ujedno, propisuju se metode za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja istog dohotka, odnosno dobiti kako bi se izbjeglo stvaranje nejednakih uvjeta privređivanja poreznih obveznika dviju zemalja. (Hina )



Pisane vijesti