Potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s Katarom

Slika /slike/vijesti/Katar.jpg

Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak između Hrvatske i Katara potpisali su danas ministar financija Ivan Šuker i direktor Odjela za javne prihode i poreze te zamjenik podtajnika u Ministarstvu financija Katara Moftah Jassim M Al-Moftah.

 


Današnjem se potpisivanju Ugovora, prema Šukerovim riječima, najviše raduju u splitskom Konstruktoru, koji je probio led i prva je hrvatska tvrtka koja je uključena u jedan veliki građevinski projekt u Kataru.

Ta će tvrtka, dodao je, vjerojatno biti prethodnica hrvatskoj građevinskoj operativi koja je dokazala svoje iskustvo i kvalitetu u izgradnji autocesta u Hrvatskoj.

Ovaj je ugovor jedan od osnovnih dokumenata za razvoj ekonomskih odnosa Hrvatske i Katara, koji su trenutno minimalni, ocijenio je Al-Moftah.
Dodao je kako se nada da će Ugovor dati poticaj kako hrvatskim tvrtkama da sudjeluju u velikim projektima koji se planiraju u toj zemlji, tako i investitorima iz obiju zemalja za ulaganja.

Katar zadnjih pet godina bilježi rast BDP-a od najmanje 10 posto godišnje, a visoke se stope očekuju i u narednih pet do deset godina. Takav gospodarski razvoj zahtijeva ulaganja u građevinske projekte, ceste, autoceste i sl., odnosno na područjima na kojima su se hrvatske tvrtke već dokazale, rekao je Al-Moftah.

S druge pak strane, dodao je, katarskim bi ulagačima mogao biti zanimljiv hrvatski turistički i hotelski sektor.
Danas potpisanim ugovorom osiguravaju se olakšice pri oporezivanju dohotka i dobiti rezidenata država potpisnica, propisuju se metode za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja istog dohotka, odnosno dobiti te se tako, među ostalim, tvrtkama iz obiju zemalja osigurava isti status i pogodnosti kao i domaćim tvrtkama.

Hrvatska je do danas potpisala 47 ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, a do kraja ovog tjedna najavljeno je i potpisivanje ugovora s Marokom. (Hina)



Pisane vijesti