Potpredsjednik Marić: Kontrola rashoda nužan preduvjet financijske stabilizacije sustava zdravstva

Slika /slike/Vijesti2021/25.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da bi do kraja lipnja dospjele obaveze prema veledrogerijama trebale biti svedene na razinu od oko 2,5 milijarde kuna, pri čemu je istaknuo da je kontrola rashoda nužan preduvjet financijske stabilizacije...

"Ako se ne poduzmu daljnji iskoraci po pitanju zdravstva, onda se opet početkom iduće ili krajem ove godine mogu javiti isti problemi. Konačno moramo napraviti iskorak koji će dovesti do financijski održive situacije“, izjavio je potpredsjednik Vlade Marić novinarima u Hrvatskom saboru nakon što je predstavio prijedlog rebalansa ovogodišnjeg državnog proračuna.

„Zagovaramo sveobuhvatni pristup, no uz naglasak na rashodnu stranu proračuna zdravstva", izdvojio je.

Marić je kazao da se s obzirom na rebalans i transfere zdravstvenom sustavu do kraja godine želi svesti rokove plaćanja bolnica na 180 dana, a ljekarni na 120 dana, što je i nadalje izvan zakonskih rokova. U konačnici cilj je dovesti rokove plaćanja bolničkog i ljekarničkog sustava u zakonom propisane, što bi lakše bilo rješivo da su problem samo stari dugovi, no nažalost rastu i novi, što je tek dijelom posljedica pandemije koronavirusa.

„Kada se u obzir uzmu dogovorene mjesečne tranše u travnju, svibnju i lipnju onda bi, povrh tih 900 milijuna kuna, uz jednokratni transfer nakon rebalansa od 760 milijuna kuna za bolnice i 135 milijuna kuna za ljekarne, stanje na kraju lipnja po pitanju dospjelih obveza prema veledrogerijama trebalo biti dovedeno na razinu malo više od 2,5 milijarde kuna“, izvijestio je Marić.

Podsjetio je kako je krajem travnja stanje dospjelih obaveza prema veledrogerijama bilo nešto više od četiri milijarde kuna.

Marić je poručio i da će resor financija biti na raspolaganju Ministarstvu zdravstva u svim njihovim prijedlozima za racionalizaciju troškova. Kontrola rashoda i troškova nužan je preduvjet financijske stabilizacije i bez toga se iskorak ne može očekivati. S druge strane, tu je i prihodna strana koja će također dati svoj doprinos, rekao je, dodavši kako ne treba stalno i isključivo gledati na prihodnu stranu.

Povećanje poreza nije opcija

Tako je podsjetio da je, osim više sanacija, relativno nedavno došlo i do povećanja zdravstvenog doprinosa, no obveze su nastavile rasti.

Ustvrdio je i da u reformi zdravstva, koja bi kroz određeno vrijeme trebala biti prezentirana, povećanje doprinosa za zdravstvo nije tema, poručivši da se Vlada jasno odredila po pitanju porezne politike, u smjeru poreznog rasterećenja i ukidanja poreza.

"Bez obzira na sve okolnosti, bilo kakvo povećanje poreza nije opcija", izjavio je Marić.


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti