Potpredsjednik Marić prvi puta predsjeda Ecofinom

Slika /slike/maric_final_1.jpg

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić, prvi puta od kako je Hrvatska preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije, predsjedat će sastankom Vijeća ministara EU za ekonomske i financijske poslove (Economic and Financial Affairs Council, ECOFIN).

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić, prvi puta od kako je Hrvatska preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije, predsjedat će sastankom Vijeća ministara EU za ekonomske i financijske poslove (Economic and Financial Affairs Council, ECOFIN) koji se održava 21. siječnja 2020. u Bruxellesu, Belgija.


Uoči sastanka ECOFIN-a, 20. siječnja 2020., potpredsjednik Marić održat će bilateralni sastanak s ministrom financija Portugala i predsjedavajućim Euro skupine Mariom Centenom. Također, istoga dana, održat će se redovni sastanak Euro skupine i sastanak Euro skupine u proširenome sastavu.
 
Na sastanku ECOFIN-a, 21. siječnja 2020., kojim će predsjedati potpredsjednik Marić, u zakonodavnome dijelu hrvatsko će Predsjedništvo prezentirati trenutno stanje u pogledu zakonodavnih prijedloga iz područja financijskih usluga. U nezakonodavnome dijelu, Predsjedništvo će predstaviti prioritete rada Vijeća ECOFIN za vrijeme svoga predsjedanja. Očekuje se također prezentacija od strane Europske komisije vezano za Europski zeleni sporazum. Vijeće će pokrenuti redoviti proces Europskog semestra predstavljanjem od strane  Europske komisije tri dokumenta: Godišnje strategije održivog rasta za 2020., Izvješća o mehanizmu upozoravanja za 2020. i Preporuke o ekonomskoj politici europodručja. Očekuje se i razmjena mišljenja između ministara o oporezivanju digitalne ekonomije u kontekstu rada OECD-a koji je u tijeku.
 
Potpredsjednik Marić, u srijedu 22. siječnja, predstavit će u Europskome parlamentu prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU iz područja ekonomskih i financijskih poslova Odboru za proračun (BUDG) i Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku (ECON). 
 

Pisane vijesti