Potpredsjednik Marić sudjelovao na konferenciji Mogućnosti Europskog zelenog plana

Slika /slike/vijesti2021/pastedImage.png

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić sudjelovao je na konferenciji Mogućnosti Europskog zelenog plana, koja se održala u hotelu Westin u Zagrebu.

Na konferenciju u organizaciji Europske investicijske banke (EIB), Predstavništva Europske komisije i Hanza Medije sudjelovali su predstavnici Vlade RH, EU-a, financijskih institucija, poduzetničkih udruga, znanstvene zajednice i drugi dionici. Na konferenciji su predstavljeni i raspravljeni mogućosti, prilike i izazovi za provedbu zelene tranzicije u Hrvatskoj te raspoloživi izvori financiranja Europske nije i EIB-a. Glavni direktor Glavne uprave za klimatsku politike Europske komisije Raffaele Mauro Petriccione predstavio je klimatske ciljeve i financijske programe na raspolaganju za njihovo ostvarenje. Potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwinska predstavila je financijske i savjetodavne mogućnosti EIB-a kao klimatske banke EU za ostvarenje projekata u niz područja s naglaskom na klimatska ulaganja i digitalizaciju.
 
Ministar Marić je u svojem uvodnom izlaganju pozdravio ambiciozan Europski zeleni plan i ulogu EIB grupe kao klimatske banke Europske unije. Osvrnuo se na dostupne izvore financiranja za gospodarski oporavka i poticanje novog poslovnog ciklusa s ciljem ostvarenja klimatske neutralnosti Europske unije do 2050. godine. Posebno je naglašen Nacionalni plan za oporavak i otpornost kao glavni instrument ostvarenja ciljeva Vlade u narednom razdoblju. Također, očekuje se početak ulaganja u okviru InvestEU fonda u sklopu kojeg je EIB grupa glavni provedbeni partner, po uzoru na Europski fond za strateška ulaganja. Ministar Marić iskazao je uvjerenje u uspješno ostvarenje sinergije sredstava EU i ulaganja EIB grupe narednih godina.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić održao je sastanak s potpredsjednicom EIB-a Teresom Czerwinskom na kojem je raspravljeno dosadašnje i buduće poslovanje EIB-a u Hrvatskoj.
 
EIB je značajan partner za ulaganja u RH u privatnom i javnom sektoru zbog povoljnih financijskih uvjeta i tehničke pomoći kojom prati ulaganja. Dugogodišnja uspješna suradnja rezultirala je s 6,6 milijardi eura ulaganja od 2001. godine. EIB grupu čine EIB i Europski investicijskih fond (EIF). EIB grupa uložila je u 2020. sveukupno 530,5 milijuna eura. Od tog iznosa EIB je uložio 342,5 milijuna eura a EIF 187,9 milijuna eura. EIF je u protekloj godini ostvario rekordan iznos ulaganja u RH putem jamstava i operacija vlasničkog kapitala dok je EIB je u protekloj godini sklopio 6 ugovora za kreditne linije za gospodarstvo s HBOR-om i komercijalnim bankama. Od kraja 2020. godine pod okriljem EIB grupe uspostavljen je Paneuropski jamstveni fond kao odgovor na Covid-19, kao privremeni krizni instrument država članica EU za pomoć poduzećima, s naglaskom na mala i srednja poduzeća.
 


Pisane vijesti