Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marić na neformalnom sastanku Ecofina

Slika /slike/vijesti/novo/preuzmi.jpg

Izaslanstvo Ministarstva financija koje će predvoditi potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić sudjelovat će na neformalnom sastanku Vijeća ministara EU za ekonomske i financijske poslove (Economic and Financial Affairs, ECOFIN) koji se održava 13. i 14. rujna 2019. u Helsinkiju, Finska.

Dan prije sastanka ECOFIN-a, potpredsjednik Vlade i ministar financija Marić sudjelovat će u panel raspravi u organizaciji EUROFI instituta na temu Ključni prioritet nadolazeće Komisije: produbljivanje integracija, poticanje gospodarskog rasta ili jačanje financijske stabilnosti.

Uoči sastanka ECOFIN-a 13. rujna održat će se redovni sastanak Euro skupine i sastanak Euro skupine u proširenom sastavu.

Nakon toga će uslijediti radni doručak ministara, na kojem se očekuje izvještaj s redovnog sastanka Euro skupine i rasprava o pojačanom djelovanju ministara financija u području borbe protiv klimatskih promjena. U isto vrijeme planirano je i održavanje radnog ručka guvernera centralnih banka.

U okviru prve radne sjednice, ministri i guverneri će raspravljati o otpornosti financijskog tržišta i ulozi financijskog sektora u suprotstavljanju hibridnim prijetnjama kao i o prioritetima EU iz područja uspostave Unije tržišta kapitala, u sljedećem institucionalnom ciklusu. Cilj rasprave bi trebao biti postizanje dogovora na visokoj razini o praktičnim mjerama za poticanje prekograničnih integracija tržišta kapitala u EU, uključujući mjere koje bi se provodile na razini DČ.

U okviru druge radne sjednice, očekuje se rasprava o EU fiskalnim pravilima i njegovim mogućim izmjenama, te o ulozi oporezivanja energenata u ublažavanju posljedica klimatskih promjena.



Pisane vijesti