Potpredsjednik Marić sudjelovao u panel raspravi o ključnom prioritetu nadolazeće EK

Slika /slike/vijesti/novo/untitled.jpg

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić sudjelovao je 12. rujna 2019. godine u panel raspravi na temu Ključni prioritet nadolazeće Komisije: produbljivanje integracija, poticanje gospodarskog rasta ili jačanje financijske stabilnosti.

Raspravu je organizirao EUROFI - neprofitna europska organizacija -u sklopu redovitog Financijskog foruma kao pratećega događanja neformalnog sastanka Vijeća ministara EU za ekonomske i financijske poslove (Economic and Financial Affairs, ECOFIN) održanoga 13. i 14. rujna 2019. godine u Helsinkiju, Finska.

Uz potpredsjednika Vlade RH i ministra financija Marića, među panelistima su bili i Odile Renaud-Basso, državna rizničarka u Ministarstvu financija Francuske, Joerg Kukies, državni tajnik u Federalnom Ministarstvu financija Njemačke, Harlan Waiglein, predsjednik FSC-EU Odbora za financijske usluge, te predstavnici financijske industrije.

Ovogodišnji se Financijski forum prvenstveno bavio pitanjem o ključnim ambicijama EU financijskog sektora u sljedećem europskom političkom ciklusu, gdje je cilj EU daljnja integracija Bankovne unije i Unije tržišta kapitala, posebice u svjetlu novih izazova za financijski sektor od digitalizacije, umjetne inteligencije, cyber sigurnosti i neizvjesnosti oko Brexita.

EUROFI je europski Think-Tank koji u fokusu proučavanja ima financijske usluge. Osnovan je 2000. godine kao neprofitna organizacija i djeluje kao platforma za razmjenu informacija, mišljenja i ideja između svih aktera financijske industrije i predstavnika javnih politika, o pitanjima vezanim uz regulaciju financijskih tržišta, superviziju i nadzor, kao i o ekonomskom i monetarnom kontekstu koji obilježava EU financijski sektor.



Pisane vijesti