Predstavljanje rezultata EIB-a u Hrvatskoj u 2020.

  • Slika /slike/Vijesti2021/eib4.png
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić sudjelovao je na predstavljanju prošlogodišnjih rezultata EIB grupe u Republici Hrvatskoj, koje se održalo 26. veljače 2021. u formatu video konferencije.

EIB grupu čine Europska investicijska banka (EIB) i Europski investicijskih fond (EIF). Prošlogodišnje rezultate predstavio je Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a koji je nadležan za operacije u Republici Hrvatskoj. EIB grupa uložila je u 2020. sveukupno 530,5 milijuna eura. Od tog iznosa EIB je uložio 342,5 milijuna eura a EIF 187,9 milijuna eura. EIF je u protekloj godini ostvario rekordan iznos ulaganja u RH putem jamstava i operacija vlasničkog kapitala dok je EIB u protekloj godini sklopio 6 ugovora za kreditne linije za gospodarstvo s HBOR-om i komercijalnim bankama.
 
HBOR je i dalje glavni partner EIB-a u RH s ugovorenih 245,5 milijuna eura za mala i srednja poduzeća te poduzeća srednje tržišne kapitalizacije i druge prioritete. Navedene kreditne linije doprinijele su podršci likvidnosti gospodarstvu u okolnostima gospodarske krize uzrokovane posljedicama pandemije Covid-19. Potpredsjednik Scannapieco osvrnuo se i na druge mjere koje koristi EIB kako bi svojim klijentima olakšao poslovanje u okolnostima pandemije te ukratko predstavio glavna područja ulaganja u budućnosti.
 
Ministar Marić je u svojem uvodnom izlaganju pozdravio rekordne rezultate EIB grupe u prošloj godini. Osvrnuo se na dugogodišnju uspješnu suradnju koja je rezultirala s 6,62 milijardi eura ulaganja od 2001. godine. EIB je značajan partner za ulaganja u RH u privatnom i javnom sektoru zbog povoljnih financijskih uvjeta i tehničke pomoći kojom prati ulaganja. U narednom razdoblju očekuju se nova ulaganja Paneuropskog jamstvenog fonda kao odgovor na Covid-19, koji je uspostavljen pod okriljem EIB grupe kao privremeni krizni instrument Europske unije za pomoć poduzećima, s naglaskom na mala i srednja poduzeća. Također očekuje se početak ulaganja u okviru novooformljenog InvestEU fonda u sklopu kojeg je EIB grupa glavni provedbeni partner, po uzoru na nedavno zaključeni Europski fond za strateška ulaganja. Ministar Marić iskazao je uvjerenje u uspješno ostvarenje sinergije navedenih ulaganja EIB grupe s ulaganjima kroz Fond za opravak i otpornost kao glavnim izvorom sredstava narednih godina.


Pisane vijesti