Predstavljeno Izvješće o stanju tržišta kapitala u Hrvatskoj

Slika /slike/Vijesti2021/slika2.jpg

Izvješće o stanju tržišta kapitala u Republici Hrvatskoj zajedno s ključnim preporukama pod nazivom: „Capital Market Review of Croatia: Capital Market Reforms for Recovery and Improved Business Dynamics in Croatia“, predstavljeno je danas je na videokonferenciji u organizaciji Europske komisije (DG REFORM) i OECD-a (Organisation for Economic Co-operation and Development).

Izvješće je izrađeno u sklopu provedbe Programa strukturnih reformi (SRS – Structural Refom Support) s ciljem  sveobuhvatnog pregleda tržišta kapitala u Hrvatskoj, kako bi se pridonijelo oživljavanju tržišta kapitala. OECD je izabran kao partner projekta. 
 
U Izvješću su prikazane procjene i preporuke te detaljna analiza hrvatskog tržišta kapitala, kao i korporativnog sektora. Pet istaknutih preporuka imaju za cilj pomoći oživljavanju tržišta kapitala kako bi upravo to tržište u budućnosti imalo središnju ulogu u jačanju bilanci hrvatskih tvrtki, između ostaloga i onih pogođenih krizom uzrokovanom bolešću covid-19. Isto tako, preporuke bi trebale pomoći  Hrvatskoj u iskorištavanju prednosti članstva u Europskoj uniji, a osobito sudjelovanja u Uniji tržišta kapitala koja ima za cilj produbljivanje i integraciju tržišta kapitala u 27 država članica.
 
Izvješće je podijeljeno na dva ključna dijela: prvi dio koji se odnosi na procjenu tržišta kapitala u Hrvatskoj te preporuke, a drugi dio se odnosi na: pregled stanja hrvatskog korporativnog sektora, javno tržište kapitala, korporativno tržište obveznica te privatna tržišta kapitala, a dio je OECD-ove Serije Izvješća o tržištima kapitala koje informira o načinu kako tržišta kapitala mogu služiti u svojoj važnoj ulozi u usmjeravanju financijskih izvora od kućanstava do ulaganja u realnoj ekonomiji.
 
Nakon uvodne riječi Maria Nave (DG REFORM) iz Europske komisije i predstavljanja Izvješća s posebnim osvrtom na dane preporuke od strane Greg Medcrafta (OECD), državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj dao je osvrt na trenutno stanje u financijskom sektoru Hrvatske. Posebno je obrazložio provedene i namjeravane reforme u svjetlu namjera Hrvatske za ulazak u euro područje. Nakon kratkog pregleda stanja na hrvatskom tržištu kapitala u posljednjih 18 mjeseci, državni tajnik Čuraj je predstavio zakonodavne aktivnosti, kao i aktivnosti usmjerene na smanjenje administrativnog opterećenja te određene pozitivne primjere usmjerene na oživljavanje tržišta kapitala. 
 
Državni tajnik Čuraj je naveo kako su sve reforme, koje su također u skladu s preporukama OECD-a navedenima u Izvješću, ali i kontinuirano smanjenje administrativnog i regulatornog opterećenja, usmjerene na povećanje učinkovitosti financijskih tržišta, s posebnim naglaskom na poticanje malog i srednjeg poduzetništva te na uklanjanje zapreka ulaganjima, što bi zasigurno trebalo rezultirati povećanim interesom za ulaganja na tržištu kapitala. U tom smislu državni tajnik Čuraj je posebno istaknuo kako vjeruje da možemo, moramo i hoćemo iskoristiti prilike koje su nam stavljene na raspolaganje. 
 
Izvješće je dostupno na poveznici: https://www.oecd.org/corporate/oecd-capital-market-review-croatia.htm 


Pisane vijesti