Priopćenje

S obzirom da su se u medijima pojavila različita navodna priopćenja Ministarstva financija i interpretacije istih, a nakon objave presude Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske od 14. lipnja 2018., nalazimo potrebnim izložiti kako slijedi.

Vezano za objavu odluke Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske od 14. lipnja 2018. u "slučaju Franak" kojom je potvrđena presuda Trgovačkog suda u Zagrebu da su tužene banke povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita zaključujući ugovore o kreditima s ništetnom ugovornom odredbom na način da je ugovorena valuta uz koju je vezana glavnica švicarski franak, mišljenja smo da će njezin učinak biti vidljiv prilikom odlučivanja u pojedinačnim sudskim predmetima cijeneći konkretne činjenice svakog pojedinog slučaja.

Slijedom toga, iznošenje bilo kakvog komentara ili stava moglo bi biti smatrano utjecajem, odnosno štoviše i pritiskom na samostalnost i neovisnost sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj stoga Ministarstvo financija neće komentirati učinke objavljenje odluke, ali niti bilo kakve daljnje korake koji će se poduzimati u odnosu na predmetnu odluku.



Stranica