Rebalansom više sredstava za zdravstvo i novac za "cjenovne intervencije"

Slika /slike/vijesti/Ministarstvo_financija.jpg

Rebalansom državnog proračuna za ovu godinu, planiranim za kraj lipnja ili početak srpnja, kako se doznaje u Ministarstvu financija, zdravstvo će dobiti dodatnih oko 1,2 milijarde kuna za namirenje starih obveza, a osigurat će se i sredstva za strukturne potpore gospodarstvu i socijalno najugroženijim građanima zbog porasta cijena.

Kako je već ranije najavljeno, Vlada rebalansom proračuna, među ostalim, planira osigurati 500 do 600 milijuna kuna za intervencije u slučaju da zbog rasta cijena energenata dođe do daljnjeg povećanja cijena osnovnih živežnih namirnica ili nužnih usluga.

Konkretni načini subvencioniranja građana još uvijek nisu poznati, no već je najavljen jedan od načina na koji bi se pomagalo gospodarstvu.

Primjerice, Hrvatskoj elektroprivredi bi se mogao nadoknadio dio troškova nastalih zbog porasta ulaznih troškova proizvodnje, kako bi se umanjilo očekivano povećanje cijene struje, što je shema po kojoj bi se vjerojatno pomagalo i ostalim proizvođačima nužnih prozvoda i usluga.

Rebalansom će ujedno doći i do promjene u metodologiji evidencije proračuna, odnosno počet će se upotrebljavati tzv. ESA 95 metoda europskog statističkog ureda Eurostata, a koja iz proračuna 'isključuje' primjerice Hrvatske autoceste (HAC), čime se smanjuje i iskazani proračunski deficit.

U Ministarstvu financija ističu da cilj te promjene nije 'friziranje' podataka već usklađivanje sa sustavom Europske unije, odnosno prihvaćanju metode koja se primjenjuje u svim zemljama članicama i kandidatkinjama za članstvo u EU, što će i hrvatsku statistiku učiniti usporedivom.

Dosadašnja, tzv. modificirana obračunska metoda bila je definirana stand by aranžmanom s Međunarodnim monetarnim fondom.

Prema toj metodi je prošlogodišnji proračunski deficit bio na razini od 2,3 posto, dok bi prema ESA 95 metodi on bio na razini do 1,6 posto BDP-a.

Inače, prošle je godine u proračun prikupljeno ukupno 108,32 milijarde kuna prihoda ili 13,74 posto više nego 2006., dok su rashodi istodobno povećani za 13,2 posto, na 111,96 milijardi kuna, a deficit je iznosio 3,2 milijarde kuna.

Prema dostupnim podacima za ovu godinu pak, u prvih su pet mjeseci ove godine proračunski prihodi prema istom razdoblju lani porasli za 10 do 11 posto, uz oko 20 postotno povećanje prihoda od poreza na dobit te oko 14 postotni rast prihoda od poreza na dohodak.(Hina)



Pisane vijesti