Republika Hrvatska uspješno realizirala izdanje obveznica u iznosu od 9 milijardi kuna

Slika /slike/Ministarstvo_financija_Zagreb.jpg

Republika Hrvatska zastupana po Ministarstvu financija realizirala je na domaćem tržištu kapitala izdanje obveznica dospijeća 2028. u nominalnom iznosu od 9 milijardi kuna.

Knjiga upisa za navedene obveznice bila je otvorena 30. lipnja 2021. u 9:00 sati te zatvorena isti dan u 14:00 sati.


Novo izdanje obveznica dospijeća 2028. realizirano je uz godišnju kamatnu stopu od 0,500% te prinos do dospijeća od 0,533%, a kvalitetna knjiga upisa s više od 2 puta većom potražnjom omogućila je izdavatelju realizaciju ove transakcije bez premije novog izdanja.


Današnjom uspješnom transakcijom na tržištu kapitala ostvareni su vrlo povoljni uvjeti financiranja za Ministarstvo financija, a ako se uzme u obzir da će se prikupljena sredstva većim dijelom iskoristiti za refinanciranje postojećeg izdanja obveznice dospijeća 8. srpnja 2021. u ukupnom nominalnom iznosu od 6 milijardi kuna, implicirana ušteda na kamatama iznosi preko 135 milijuna kuna, promatrano na godišnjoj razini u odnosu na iznos refinanciranja.


Ukupni interes ulagatelja na današnjoj transakciji premašio je 19 milijardi kuna. Odabirom srednjeg roka dospijeća obveznice, Ministarstvo financija postiglo je optimalnu razinu potražnje na domaćem tržištu kapitala, odnosno obuhvaćen je najširi opseg institucionalnih ulagatelja uključujući banke, obvezne i dobrovoljne mirovinske fondove, osiguranja i investicijske fondove, uz sudjelovanje više od 40 domaćih institucionalnih ulagatelja. Postignuti konačni uvjeti izdanja i razina interesa u knjizi upisa još jednom su potvrdili snažan status Republike Hrvatske kao atraktivnog izdavatelja na domaćem tržištu kapitala.


Sredstva prikupljena ovim izdanjem obveznica bit će upotrijebljena, kako je prethodno navedeno, za refinanciranje postojeće obveznice Republike Hrvatske koja dospijeva 8. srpnja 2021. te za financiranje općih potreba državnog proračuna.
Datum izdanja, odnosno uvrštenja obveznica u usluge depozitorija, poravnanja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. je 5. srpnja 2021. godine.


Izdanje Obveznica aranžirale su Erste & Steiermärkische Bank d.d., OTP banka d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Raiffeisenbank Austria d.d. i Zagrebačka banka d.d., u ulozi Zajedničkih vodećih agenata izdanja te Hrvatska poštanska banka d.d. u ulozi su-aranžera.



Pisane vijesti