Sastanak ministra Primorca i glavnog direktora Europskog stabilizacijskog mehanizma Gramegna

  • Slika /slike/Vijesti2022/2deo/IMG_3189.jpg
  • Slika

Ministar financija dr.sc. Marko Primorac sastao se danas s g. Pierreom Gramegnom, glavnim direktorom Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM). Teme sastanka odnosile su se na proces pristupanja Hrvatske ESM-u te na buduću suradnju dviju strana.

G. Pierre Gramegna, glavni direktor Europskog stabilizacijskog mehanizma posjetio je danas Hrvatsku radi sudjelovanja na konferenciji „Hrvatska – 20. članica europodručja“ koja je održana na visokoj razini sa svrhom obilježavanja uvođenja eura kao službene valute i hrvatskog članstva u europodručju.


Tijekom posjeta održan je sastanak s dr.sc. Markom Primorcem, ministrom financija na kojem se razgovaralo o hrvatskom članstvu u ESM-u te budućoj suradnji u okviru te institucije. Ministar Primorac je upoznao g. Gramegnu s preostalim koracima vezanim za članstvo RH u ESM-u te izrazio zadovoljstvo skorašnjim pristupanjem ESM-u. Također, tijekom sastanka ministar Primorac informirao je i o procesu uvođenja eura kao službene valute, recentnim makroekonomskim pokazateljima te provedbi Plana oporavka.


"Bilo mi je zadovoljstvo susresti se s glavnim direktorom ESM-a Pierreom Gramegnaom danas u Zagrebu u ovoj posebnoj prigodi obilježavanja ulaska Hrvatske u europodručje. Tijekom našeg sastanka obavijestio sam glavnog direktora o trenutnom stanju i sljedećim koracima u vezi s našim pristupanjem ESM-u, što očekujemo dovršiti u nadolazećim danima.


Hrvatska će članstvom u ESM-u steći dodatnu zaštitu i sigurnost, posebice u vremenima kriza, što će pridonijeti većoj otpornosti financijskog sustava i gospodarstva u cjelini.


Također smo imali priliku razmijeniti mišljenja o budućoj ulozi ESM-a. Hrvatska vidi ESM kao ključnu instituciju u okviru za upravljanje krizama europodručja. Radujemo se dovršetku reforme Ugovora o ESM-u, početku proširenog mandata te snažnijoj ulozi ESM-a u okviru Ekonomske i monetarne unije”, rekao je ministar financija Republike Hrvatske Marko Primorac.


G. Gramegna je čestitao na uspješnom uvođenju eura kao službene valute u RH i ulasku u europodručje, te izrazio zadovoljstvo što će Hrvatska uskoro postati 20. članica ESM-a. 


“Bilo mi je jako drago što sam se danas u Zagrebu sastao s ministrom Markom Primorcem. Tijekom produktivnog sastanka još jednom sam čestitao Hrvatskoj na brzom ulasku u europodručje. Ministar me obavijestio o brzom napretku koji Hrvatska čini da postane članica ESM-a, što se očekuje u sljedećim danima. Jako se radujem što ću poželjeti dobrodošlicu Hrvatskoj kao 20. dioničaru ESM-a.


Ovaj bilateralni sastanak također je bio dio konzultacija koje trenutno vodim sa svim drugim zemljama europodručja kako bismo razgovarali o tome kako bi ESM mogao najbolje podržati svoje članice i nastaviti igrati ključnu ulogu u Ekonomskoj i monetarnoj uniji u budućnosti”, rekao je glavni direktor ESM-a Pierre Gramegna.
 



Pisane vijesti