Sastanak Vijeća ministara ekonomije i financija država članica EU

Slika /slike/vijesti/ecofin.jpg

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić sudjelovat će na sastanku Vijeća EU za ekonomske i financijske poslove (engl. Economic and Financial Affairs Council, ECOFIN) koji će se održati 12. srpnja 2022. godine u Bruxellesu.

Dan prije Vijeća ECOFIN, održat će se sastanak Euroskupine u redovnom formatu. Hrvatska će se pridružiti dijelu sastanka u kojem će se raspravljati o proširenju europodručja.
O rezultatima sastanka i ishodu Euro Summita od 26. lipnja 2022. ministri će biti obaviješteni na radnom doručku ECOFIN-a, prilikom čega će se osvrnuti i na gospodarsku situaciju.  
 
S obzirom na to da se radi o prvom sastanku ECOFIN-a pod šestomjesečnim predsjedanjem Češke Vijećem EU-a, uvodno će biti predstavljen češki radni program i prioriteti, na temelju čega će ministri zatim imati priliku razmijeniti mišljenja. Hrvatska će pozdraviti utvrđene prioritete i program češkog predsjedanja, te Češkoj zaželjeti uspješno predsjedanje Vijećem EU.
 
Na samom sastanku ECOFIN-a, za Hrvatsku će biti posebno važno usvajanje tri pravna akta čime će se završiti pravna procedura u Vijeću EU vezana uz uvođenje eura u Hrvatskoj:
  • Prijedlog odluke Vijeća o uvođenju eura u Hrvatskoj 1. siječnja 2023.
  • Prijedlog uredbe Vijeća o izmjeni uredbe u vezi s uvođenjem eura u Hrvatskoj te
  • Prijedlog uredbe Vijeća o izmjeni uredbe u pogledu stope konverzije eura za Hrvatsku.
 
Od ostalih tema, predviđena je rasprava o gospodarskom i financijskom utjecaju ruske agresije na Ukrajinu, u okviru koje će se sagledavati financijska potpora Ukrajini. Svjesna izvanrednih okolnosti u kojima se Ukrajina nalazi i potreba koje iz njih proizlaze, Hrvatska podržava osiguravanje iznimne makrofinancijske pomoći Ukrajini od strane EU-a.
 
Jedna od tema bit će gospodarski oporavak u EU, u okviru koje će se ministri posvetiti trenutnoj situaciji vezanoj uz provedbu Mehanizma za oporavak i otpornost, instrumentu koji za Hrvatsku predstavlja jedan od glavnih prioriteta u nadolazećem razdoblju. Također, održat će se rasprava i o inicijativi REPowerEU.
 
U sklopu europskog semestra, očekuje se odobravanje zaključaka Vijeća o dubinskim analizama u okviru procedure makroekonomskih neravnoteža za 2022. godinu. Hrvatska ih smatra važnima i sveobuhvatnima, a posebno je zadovoljna s analizama Europske komisije prema kojima, zajedno s Irskom, više ne bilježi makroekonomske neravnoteže.
 
Očekuje se odobravanje zaključaka Vijeća o Izvješću o fiskalnoj održivosti za 2021. godinu, koje će Hrvatska podržati zajedno s nalazima izvješća.
 
Zadnja tema bit će usuglašavanje oko pripreme za sastanak ministara financija i guvernera središnjih banaka G20 koji će se održati od 15. do 16. srpnja 2022. u Jakarti.


Pisane vijesti