Započele su edukacije u svezi uvođenja eura u više gradova u Hrvatskoj

Slika /slike/Vijesti2022/download (2).jpg

Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj u suradnji s hrvatskim EuropeDirect centrima, Ministarstvom financija i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja organizira radionice na temu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj.

Radionice su namijenjene poduzetnicima, obrtnicima, OPG-ovim, i svima zainteresiranima. Cilj radionica je educirati relevantne dionike o promjenama koje nastupaju radi zamjene hrvatske kune eurom a koje se direktno odnose na njihovo poslovanje radi lakše i pravovremene prilagodbe. Na radionicama se obrađuju ključne odredbe Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj („Narodne novine“, broj 57/22.), stavljajući naglasak na pripremne aktivnosti poput dvojnog iskazivanja, opskrbe gotovim novcem eura i dvojnog optjecaja te na prilagodbe poslovnih subjekata u dijelu računovodstva, obračuna plaće i drugog dohotka, prijave poreza i drugih javnih davanja koje se moraju provesti u razdoblju do kraja godine i početkom 2023. Također, daje se pregled revidiranih Smjernica za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom koje je pripremilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te se predstavljaju pripremne aktivnosti vezane za pristupanje poslovnih subjekata Etičkom kodeksu.

Prva radionica održana je 27. srpnja 2022. u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Splitu. Nakon Splita radionice o uvođenju eura održat će se prema rasporedu u nastavku.

 

Grad Datum Vrijeme
Slavonski Brod 30.06. 11 sati
Čakovec 01.07. 11 sati
Koprivnica 05.07. 11 sati
Osijek 07.07. 12 sati
Zadar 11.07. 12 sati
Šibenik 12.07. 12 sati
Karlovac 14.07. 11 sati
Rijeka 15.07. 12 sati
 
 

Pisane vijesti