Sastanak Vijeća ministara ekonomije i financija država članica EU

Slika /slike/vijesti/ecofin.jpg

Ministar financija dr.sc. Marko Primorac sudjelovat će na sastanku Euroskupine 16. siječnja 2023. u Bruxellesu. Dan kasnije održat će se i redovni sastanak Vijeća EU za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN).

Dan prije Vijeća ECOFIN, održat će se redovni sastanak Euroskupine na kojem će Hrvatska po prvi puta sudjelovati kao punopravna članica. Tom će se prilikom i prigodno obilježiti ulazak Hrvatske u europodručje, a ministar financija Marko Primorac će izvijestiti o trenutnom stanju uvođenja eura. Također, tim povodom bit će objavljeno i posebno priopćenje Euroskupine, koje će supotpisati predsjednik Euroskupine Paschal Donohoe i ministar financija Marko Primorac.

Pored teme o proširenju europodručja, raspravljat će se i o napretku projekta digitalnog eura o čemu je planirano i usvajanje izjave Euroskupine. Vezano uz koordinaciju fiskalnih politika država članica europodručja, Francuska i Nizozemska će predstaviti svoje modele mjera potpore kućanstvima i poduzećima za ublažavanje cijena energije. Ministri će se dotaknuti trenutne gospodarske situacije, a MMF će predstaviti svoj pregled politika europodručja koje provodi sukladno članku IV. njegova Statuta. Ministri će se zatim osvrnuti na preispitivanje okvira gospodarskog upravljanja s aspekta europodručja. Planirana je i rasprava o preporuci za gospodarsku politiku europodručja za 2023. godinu. Na kraju sastanka će se sagledati situacija o ratifikaciji izmjena Ugovora o ESM-u, a latvijski ministar financija će predstaviti prioritete nove latvijske vlade.

Na sastanku ECOFIN-a, očekuje se razmjena mišljenja među ministrima o programu i prioritetima Švedskog predsjedanja Vijećem EU-a u narednih 6 mjeseci.

Predviđena je i razmjena mišljenja o gospodarskim i financijskim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, nakon čega je planirano usvajanje Prijedloga o izmjeni provedbene odluke Vijeća o odobrenju ocjene Plana oporavka i otpornosti Luksemburga. 

U okviru Europskog semestra za 2023. očekuje se odobravanje Zaključaka Vijeća o Mehanizmu upozoravanja i Zaključaka Vijeća o Godišnjem pregledu održivog rasta, te Preporuke za gospodarsku politiku europodručja za 2023. godinu.

Pisane vijesti