Sastanak Vijeća ministara ekonomije i financija država članica EU

Slika /slike/Vijesti2022/2deo/download.jpg

Danas je održan sastanak Vijeća EU za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) u Bruxellesu.
Švedsko predsjedništvo predstavilo je danas svoj program rada za prvo polugodište ove godine na području ekonomskih i financijskih poslova.

Ministri su razmijenili mišljenja o gospodarskim i financijskim posljedicama ruskog rata protiv Ukrajine, a Komisija je izvijestila ministre o gospodarskoj i financijskoj situaciji u Ukrajini te o provedbi makrofinancijske pomoći EU-a Ukrajini. U prosincu 2022. Vijeće i Europski parlament postigli su dogovor o pružanju pomoći Ukrajini u iznosu od dodatnih 18 milijardi eura u 2023. Komisija je jučer potpisala memorandum o razumijevanju s Ukrajinom, a prvi dio pomoći u iznosu od 3 milijarde eura isplaćen je danas.
 
Nadalje, Vijeće je donijelo izmjenu provedbene odluke vezano uz plan oporavka i otpornosti Luksemburga, koja je bila tehničke prirode.
 
S obzirom na to da je pokrenut godišnji proces Europskog semestra za praćenje gospodarske politike, politike zapošljavanja i fiskalne politike država članica, Vijeće je usvojilo Zaključke o Izvješću o mehanizmu upozoravanja za 2023., te Zaključke o Godišnjem pregledu održivog rasta za 2023. godinu. Odobrilo je i preporuku o gospodarskoj politici europodručja za 2023., koja će biti dostavljena Europskom vijeću na potvrđivanje na sastanku u ožujku prije usvajanja na jednom od nadolazećih sastanaka ECOFIN-a.

Pisane vijesti