ŠUKER O PRIJEDLOGU ZA SMANJENJE TROŠARINA NA NAFTNE DERIVATE

Slika /slike/vijesti/nafta (1).jpg

Hrvatski ministar financija Ivan Šuker ocijenio je u srijedu uBruxellesu da prijedlog za smanjenje cijene naftnih derivata smanjenjemtrošarina i drukčijim obračunom PDV-a, nije u skladu s direktivama EU-a.

"Ne mogu reći da je to nemoguće prema direktivamaEU-a, to još treba provjeriti, ali mislim da se to nigdje neprimjenjuje", rekao je Šuker, odgovarajući na upit da komentiraprijedlog SDP-a da se Vlada odrekne dijela prihoda od trošarina nanaftne derivate, odnosno da PDV na naftu obračunava na nabavnu cijenu,a ne na konačni proizvod.

Šuker je u srijedu u Bruxellesu sudjelovao nasastanku s ministrima gospodarstva i financija EU-a i zemaljakandidata. Riječ je o redovitom godišnjem sastanku koji se održava sciljem jačanja dijaloga o fiskalnoj i ekonomskoj politici.

Ministar Šuker se nakon ministarskog sastanka sastao i s povjerenikom za ekonomske i monetarne poslove Joaquinom Almuniom.

"Razgovarali smo o tome s Almuniom i on ne navodinijedan primjer da neka europska zemlja pokušava utjecati na cijenenaftnih derivata eventualnim smanjenjem trošarina i drukčijim obračunomPDV-a", rekao je Šuker.

Umjesto toga, "ide se na ono o čemu i mirazmišljamo, a to su određene potpore određenim skupinama stanovništvai određene strukturne potpore gospodarstvu", odnosno onima koji bi zbogpovećanja cijene naftnih derivata mogli povećati cijene životnihnamirnica.

Šuker je rekao da je Hrvatska u poglavlju Porezitražila sedmogodišnje prijelazno razdoblje na duhanske proizvode da bizaštitila domaće uzgajivače duhana, a ne proizvođače konačnog proizvoda.

"Mi ne želimo štiti ni jednog proizvođača, nikakvelobije, nego uzgajivače duhana u Hrvatskoj. Riječ je o nekoliko tisućaobitelji, ponajviše u Podravini, koje već desetljećima žive od uzgojaduhana i čija bi egzistencija došla u pitanje ako bi se jednokratno,preko noći" ukinuo sadašnji sustav trošarina na duhanske proizvode.

Sustav trošarina u Hrvatskoj pogoduje domaćimuzgajivačima duhana, jer tvornice cigareta stimulira da otkupljujudomaći proizvod, međutim taj sustav nije u skladu s europskim propisima.

"Mi znamo da to ne može ostati trajno, ali je bitno omogućiti hrvatskim uzgajivačima da se uspiju prilagoditi", rekao je Šuker.

U istom poglavlju Hrvatska je tražila prijelaznorazdoblje od šest godina u kojem bi htjela zadržati nultu stopu PDV-a,kojom se u Hrvatskoj oporezuju kruh, mlijeko, dječja hrana i još nekiproizvodi.

"Iskreno se nadam da ćemo dobiti prijelaznorazdoblje, a ako se to ne dogodi, razmotrit ćemo načine da se ublažieventualno ukidanje nulte stope", rekao je Šuker.

Prema propisima EU-a, moguće je imati najviše dvije stope PDV-a - standardnu i reduciranu, koja ne može biti manja od pet posto.

Šuker je rekao da je Hrvatska u posljednja četirimjeseca napravila veliki napredak u upravljanju sredstvima iz europskihpretpristupnih fondova, gdje je, zbog određenih slabosti, Europskakomisija uvela neka ograničenja na njihovo korištenje.

"Neki dan sam dobio pismo od povjerenika zaproširenje Ollija Rehna. Komisija je obaviještena o pomacima koje jeMinistarstvo financija napravilo u zadnja četiri mjeseca. Mislim da suoni u ovom trenutku zadovoljni s onim što se učinilo", rekao je Šuker,dodajući kako je preostalo da i druga ministarstva, koja će dobitiakreditaciju za pretpristupni fond IPA, naprave iskorak.

"Uz neke male popravke i edukaciju naših ljudimislim da u konačnici ne bi trebalo biti problema" s korištenjemsredstava iz europskih fondova, rekao je Šuker.(Hina)



Pisane vijesti